1997 slog IBM:s superdator Deep Blue schackmästaren Garry Kasparov. 14 år senare var det dags för nästa superdator att slå den mänskliga hjärnan, då tog IBM:s Watson hem seger i frågespelet Jeopardy. Sakta men säkert har datorerna inkränktat mer och mer på områden som vi tidigare trott var människans domän.
Nu har det hänt igen, skriver Quartz. Och dessutom i ett spel som ingen någonsin trodde var möjligt. Kinesiska brädspelet Go är känt för att vara ett av de absolut svåraste spelen för en dator att ta sig an. Baserat på det stora antalet möjliga drag som varje spelare kan göra under spelets gång. Och har av den anledningen också varit ett av de stora målen för forskare inom artificiell intelligens.
Läs också: Här är roboten som bokstavligt talat löser Rubiks kub på en sekund
Det är forskarna på Google DeepMind, ett företag under Alphabetparaplyet, som nu meddelar att deras AI-system kan slå en professionell Go-spelare.
När superdatorerna gått vinnande ur schackmatcher har de gjort det efter att ha kartlagt och beräknat konsekvenserna av varje möjligt drag. Utifrån det har datorn valt det drag som är mest troligt att leda till seger. I Go går inte det.
”Det finns fler konfigurationer på brädan än det finns atomer i universum”, säger Demis Hassabis, vd på Google Deepmind, i ett videoklipp från vetenskapstidskriften Nature.
Superdatorns sätt att tänka behövde bli mer likt människans, och lita mer på vad som känns rätt. Inte något som vi inte är vana att förknippa med datorer. Forskarnas svar på problemet var att bygga två neurala nätverk, två system som är byggde med den mänskliga hjärnan som modell. System som kan tränas att hantera stora mängder data baserat på vad den tidigare lärt sig.
Det ena systemet bedömer positionen på brädet, ett value network. Det andra, policy network, avgör hur vart pjäsen ska flyttas. Istället för att utvärdera alla möjliga drag, väljer det ut ett mindre antal som systemet känner på sig troligen är de bästa.
I oktober stod matchen mellan regerande Europamästaren Fan Hui och superdatorn AlphaGo. Och det rådde inga tvivel om vem som var bäst – datorn vann i fem raka omgångar. Trots att systemen utvärderade tusentals färre drag jämfört med när Deep Blue vann mot Kasparov.
Alphago kommer troligen bara bli bättre och starkare med tiden, då den lär sig allt eftersom. Och det är inte bara mänskliga motståndare den slår, utan även andra program.
Läs också: Här är roboten som kan skriva en ny säsong av Vänner
”Människor har svagheter. De blir trötta när de spelar långa matcher, och de kan göra misstag. De har också begräsningar i hur många omgångar de kan spelar under sin livstid. Alphago kan spela miljontals spel varje dag”, säger Demis Hassabis.
Google är inte ensamma om att tagit sig an det anrika spelet. Men tidigare system har behövt ett par drags försprång för att vinna. Föga förvånande är Mark Zuckerberg och Facebook också intresserade av att få sin AI-dator att slå de mänskliga vinnarna.
Att slå en schack- eller Go-spelare är bara en språngbräda för forskningen. System för artificiell intelligens väntas kunna ha helt andra användningsområden i framtiden. IBM:s Watson används till exempel för att diagnostisera cancer vid sjukhus i USA.
Näst steg för AlphaGo är att möta världsmästaren Lee Sedol. Matchen äger rum i Sydkorea.