mark zuckerberg
Mark Zuckerberg. Foto: Brian Solis (CC)

Google får se upp. Facebook funderar på att starta en separat tjänst eller sajt för videomaterial, en sådan skulle mycket sannolikt bli Youtubes största konkurrent.

– Vi undersöker möjligheten till en särskild plats på Facebook för när [användarna] bara vill titta på videor, sa företagets vd Mark Zuckerberg under en telefonkonferens igår.

Inte konstigt kanske. Under samma samtal presenterade han de senaste videosiffrorna från det sociala nätverket: under senaste kvartalet såg användarna i snitt på över 100 miljoner timmar video om dagen.

Läs också: Efter nio knäpptysta månader släpper Spotify till sist sin videotjänst

Den siffran börjar faktiskt närma sig Youtube. Google har inte publicerat någon exakt statistik på timmar per dag, men skriver på sin pressajt att det rör sig om ”hundratals miljoner timmar varje dag”.

Exakt vad det är för typ av tjänst som Facebook går och funderar på vill Mark Zuckerberg inte svara på. När han fick frågan om det rörde sig om en fristående videoapp, i stil med Messenger, svarade han så här:

– Jag tror att det finns fler möjligheter för sådana, och vi fortsätter att undersöka dessa.

Läs också: Gilla-knappen får konkurrens – nu kommer Facebooks nya reaktions-emojisar

Mark Zuckerberg har länge talat om videoexplosionen på Facebook. I november 2014 förutspådde han att video skulle utgöra merparten av Facebooks innehåll inom fem år. Av siffrorna som presenterades igår att döma är utvecklingen på rätt väg.