Tails OS

Det portabla Linux-baserade operativsystemet Tails har kommit i en ny, uppdaterad version. Tails 2.0 ger användaren en ny skrivbordsmiljö och ska vara lättare för nya användare att installera.

Läs också: Här är de fem säkerhetsprogram som Edward Snowden litar på

Det kommer man nu göra via webbläsaren och med hjälp av instruktioner som följer med i varje steg. Det följer också med ett nytt tillägg för Firefox som hjälper till att verifiera nedladdningen av Tails OS.

Operativsystemet är långt ifrån lika välanvänt som det är omtalat. Mycket tack vare att säkerhetsmedvetna kändisar som Edward Snowden hyllat det som ett viktigt verktyg. Tails körs via en usb-sticka och ska inte lämna några spår efter att det använts. Dessutom finns det inbyggda krypteringsverktyg.

Poängen är att säkerställa användarens anonymitet i största möjliga mån. Vilket också betyder att all internettrafik körs genom Tor-nätverket. Dessutom använder de sandbox-teknik, en säkerhetsmekanism som separera de program som körs.

Läs ocksåEdward Snowdens favoritapp kommer till desktop - här är Signal för Chrome

Listan över nya funktioner är annars som följer: ny skrivbordsmiljö som liksom tidigare kommer från Gnome, nu i version 3.14 classic mode. Tails 2.0 är baserad på 8.9, vilket är den senaste versionen som kom i april förra året. Webbläsaren Tor Browser 5.5 bygger på Firefox 38.06. Förvisso finns redan Firefox 44. Men system som gör anspråk på att hålla högsta tänkbara säkerhetsnivå måste sätta säkerheten före snabb utveckling.