Smarta telefoner kan bli en rejäl dos smartare tack vare ett nytt samarbete mellan Google och chipptillverkaren Movidius.

Genom att använda Movidius chippfamilj Myriad 2 kan Android-telefonerna dra nytta av maskininlärning. Det är, enkelt uttryckt, en metod för att få datorer att lära sig och förbättra sig när de arbetar – precis som vi människor gör. Tekniken används i allt från bildigenkänning och big data-analyser till ai-assistenter som Cortana och Siri.

Läs också: Så kan Googles Project Tango revolutionera din mobiltelefon

Idag måste telefoner koppla upp sig mot nätet för att dra nytta av sådana funktioner. Men med Movidius energisnåla chipp ombord skulle din telefon kunna läsa av gatuskyltar eller känna igen människor på deras ansikten i realtid – utan att behöva skicka en förfrågan till en algoritm i molnet.

I vilka enheter chippen ska användas, och till vad, är än så länge oklart. Movidius samarbetar även med Google i Project Tango, tekniken som hjälper telefoner och andra enheter att orientera sig i rummet. Kanske finns tankar på att utveckla den tekniken än mer.

– Google expanderar snabbt sin smartphone-verksamhet inom flera nya områden – det här är bara ett av dem, säger telekomanalytikern Jeff Kagan till IDG News.

Läs också: Drönare och robotar ska veta var de är med hjälp av Google

Han tillägger att tekniken har en enorm potential men att ”Google i regel kastar idéer mot väggen hela tiden. Sedan väntar de och ser vad som fastnar och bygger vidare på det. Allt Google gör lyckas inte”.