Microsoft Edge

Det räcker kanske inte att slå på privat läge om du vill dölja vilka sajter du besökt med Microsoft Edge. Säkerhetsexperten Ashish Singh säger att webbläsaren sparar information om din historik även om du slår på In Private-läge.

Läs också: Glada nyheter! Oracle lägger ned sitt plugin till Java

”I fallet Microsoft Edge är inte ens det privata surfandet så privat som det verkar. Tidigare undersökningar av webbläsaren har visat att webbsidor som besökt i privat läge också lagras i webbläsarens Webcache-fil”, skriver Ashish Singh på Forensic Focus.

Där lagras namnet på sajten du sist besökte innan den privata fliken stängdes. De privata flikarna flaggas också med en särskild kod som gör det lätt att se vad någon velat hemlighålla.

Den här typen av funktioner är normalt till för att kunna återställa en session när webbläsaren kraschar, skriver Ashsish Singh. Men när det gäller privat läge är det filer som aldrig borde sparas.

”Den här inte-så-värst-privata funktionen i Edge verkar motverka sitt eget syfte”, konstaterar han.

Läs också: Här är Googles nya teknik som gör Chrome blixtsnabb

The Verge, som delvis lyckats återskapa Ashish Singhs fynd, har fått följande uttalande från Microsoft:

”Vi fick nyligen nys om en rapport som påstår att In Private-flikar inte fungerar som de är tänkta och vi satsar på alla lösa detta så fort som möjligt”.