lumia
Lumia 520, med tre år på nacken, är fortfarande den Windows Phone-modell som säljer bäst.

Microsofts mobilsatsning går allt trögare. Nya siffror från företaget visar att försäljningen av Lumia-telefoner rasat med 57 procent på ett år.

Under fjärde kvartalet 2015 sålde Microsoft bara 4,5 miljoner enheter. Det kan jämföras med 10,5 miljoner under samma period 2014, och inte ens Microsoft själva tror att vinden kommer att vända.

Totalt föll intäkterna från telefondivisionen med 53 procent, drygt 10 miljarder kronor, jämfört med samma period för ett år sedan. Under en telefonkonferens igår berättade Microsofts ekonomichef Amy Hood att de räknar med ett liknande tapp även under detta kvartal, rapporterar PC World.

Läs också: Microsoft lanserar nya telefoner. Varför envisas företaget med förlustaffären?

Frågan är vad som återstår för Windows Phone när de nya flaggskeppstelefonerna som lanserades i höstas inte verkar ha fått någon nämnvärd effekt. Microsoft sa varken bu eller bä under telefonkonferensen. Enligt en ny rapport från Adduplex är tre år gamla Lumia 520 alltjämt den bästsäljande Windows-telefonen.

Jämfört med konkurrenterna är försäljningssiffrorna nästan skrattretande. Enligt en sammanställning The Verge har gjort har 110 miljoner Windows-telefoner sålts sedan lanseringen i december 2011. Bara under det senaste kvartalet sålde Apple knappt 75 miljoner Iphones.

Läs också: Telefonerna har blivit bra nog – vad ska Apple och Samsung hitta på nu?

En räddning skulle kunna vara den beryktade Surface Phone – om den nu finns på riktigt. Det tror analytikern Patrick Moorhead på Moor Insight & Strategy, som också lyfter Continuum-funktionen som introducerades i höstas, möjligheten att docka in sin Lumia-telefon och använda den som arbetsdator.

– Jag tror inte att det här är sista sucken, eftersom jag litar på att Surface-teamet kan skapa en smartphone som särskiljer sig om de får lika många chanser som de fick med Surface Pro. Jag tror också att det finns en framtid på den kommersiella marknaden för en Windows 10-telefon med Continuum, säger han till PC World.