Windows 10

Det senaste budet från Microsoft är att 200 miljoner enheter kör Windows 10. Den första vågen bestod framförallt av konsumenter, men nu börjar allt fler företag att uppgradera.

Operativsystemet har flera fördelar för småföretagare, som ökad inbyggd säkerhet, men det gäller att kolla några saker först. CIO.com har bett några Windows-experter komma med sina bästa tips för den som funderar på att byta Windows 7 eller 8.1 mot Windows 10.

1. Det är inte säkert att Windows 10 är kompatibelt med äldre program och hårdvara

– Säkerställ kompatibiliteten innan du uppgraderar och installerar Windows 10, säger Mike Joseph på it-supportföretaget Coretelligent.

Kort sagt: kolla att de viktigaste programmen, backuperna, antiviruset och alla branschspecifika applikationer har stöd för Windows 10. Glöm inte att kolla att hårdvaran stöds också – alltifrån skrivare till kringutrustning till datorerna.

Glöm inte heller bort ditt företag servermiljö, varnar Mike Joseph.

– Microsoft har flera verktyg tillgängliga för att systemadministratörer ska kunna hantera och kontrollera datorer som kör Windows. Småföretag borde köra åtminstone Microsoft Server 2012 R2 och tillhörande hanteringsverktyg som System Center Configuration Manager för att fullt ut kunna hantera och automatisera skötseln av Windows 10.

Läs också: Vill du använda Windows 7 eller 8.1? Läs det här innan du köper en ny dator

2. Gör ordentliga tester och en backup innan bytet

Gör alltid en testinstallation på en eller ett fåtal enheter för att säkerställa att allt fungerar som det ska, och att Windows 10 känns rätt för ditt företag. Det kan dessutom vara bra att göra en backup – även om det inte ska behövas på pappret.

– Även om en uppgradering inte ska medföra någon förlorad data, så se till att göra en backup av dina dokument och dina mediafiler ifall processen inte slutförs som den ska. – Det finns specialister som kan hjälpa dig att återställa saknade filer, men att få tillbaka data efter att de skrivits över av ett operativsystem kan vara svårt, säger Tim Margeson på CBL Data Recovery.

3. Det kan finnas integritetsproblem

Windows 10 kan automatiskt synkronisera inställningar mellan olika enheter som använder ditt Microsoft-konto. Vill du inte det, se till att stänga av synkroniseringen under kontoinställningarna.

– Integritetsbekymmer är något som många småföretagare kan ha stora problem med på Windows 10. Om du loggar in på Windows med ditt Microsoft-konto kommer operativsystemet omedelbart att synkronisera dina inställningar och din data till Microsofts servrar. Det inkluderar data du sparat mobilt, applikationer, wifi-lösenord, din webbläsarhistorik och dina favoriter, säger Julian Jacobsen på JJ Micro IT Consulting.

4. Enheter kommer att vara säkrare och uppdateringarna kommer snabbare

Det finns flera nya säkerhetsfunktioner som Device Guard och Secure Boot, och på Windows 10 skickas säkerhetsuppdateringar ut så fort de blir tillgängliga istället för i klumpar på regelbunden basis. Dessutom går det enkelt att schemalägga uppdateringar.

De äldre operativsystemen kommer dessutom att fasas ut av Microsoft, och slutar tids nog att få säkerhetsuppdateringar. När det datumet passerat är operativsystemet ett särskilt populärt mål för angrepp, varnar Amol Sarwate på säkerhetsföretaget Qualys.

5. Förutsätt inte att alla förstår Windows 10

Alla kommer inte per automatik att känna sig bekväma med ett nytt operativsystem. Särskilt inte som Windows 10 har ett gränssnitt som skiljer sig markant från de äldre utgåvorna så se till att utbilda personalen.

– Innan de hoppar på Windows 10 ska småföretagare se till att ha ordentlig utbildning och stöd på plats för att säkerställa att alla användare helt och fullt anammar mjukvaran och använder den till sin fulla potential, menar Nick Wiliknson som är vd på supportföretaget Vitalyst.

Läs också: Sluta klaga och uppgradera – det är dags att skaffa Windows 10 nu

6. Men man måste inte använda Windows 10:s gränssnitt

Men sen är det inte alla som gillar hur Windows 10 ser ut och fungerar – och det finns förstås lösningar. Program som Classic Shell gör det möjligt att få Windows 10 att bete sig som de äldre versionerna av operativsystemet.

– Det är mjukvara som låter dig välja hur gränssnittet ska se ut och kännas. Den har alternativ som Windows 7, XP, 95 och till och med 3.1. På så vis kan du få hastigheten och prestandan i Windows 10 och behålla det välbekanta gränssnittet hos tidigare Windows-versioner, säger David Eichner på Ican Software.

7. Om det värsta händer så går det alltid att göra sig av med Windows 10

Fungerar inte programmen, stretar personalen emot eller känns det inte rätt? Det går att backa och installationerna och återgå till den tidigare Windows-utgåvan. Du har upp till en månad på dig efter installationen att ångra dig.

Relaterat whitepaper: Windows 10 för företag - bra eller dåligt?