De stora it-bolagen satsar stort på nya datacenter. Och de hittar ständigt nya platser för att utnyttja naturens möjligheter att kyla och förse hallarna med energi. Facebook har sina datacenter i Luleå, de planerer ett på Irland som kommer förlita sig till stora delar på vindenergi. Google har ett center i Hamina som kyls ner med vatten från Finska viken.

Nu när Microsoft börjat ses sig om efter nya platser har havsbotten seglat upp som ett alternativ. Tester har inletts och förhoppningarna är att de ska minska datalatensen för användare som bor nära havet, men också snabba på utbyggnaden av nya center, skriver IDG News.

Microsoft

Under drygt ett års tid har företaget ritat, snickrat och filat på ett eget undervattenscenter. Konceptet landade i deras knä för i slutet av 2013 i form av en artikel skriven av Sean James, som tidigare tjänstgjort inom amerikanska flottan. Ombord på en u-båt så klart. En prototyp har testats på botten ungefär en kilometer utanför USA:s Stilla havskust. Från augusti till november 2015 låg Leona Philpot på under ytan – ja, prototypen är döpt efter en Xbox-karaktär.

Hela projektet befinner sig fortfarande i ett tidigt forskningsskede. Och Microsoft själva säger att det är alldeles för tidigt att utvärdera om konceptet överhuvudtaget är användbart.

Läs också: Bästa servern i molnet – stort test av IaaS-tjänster

”Projektet visar på Microsofts pågående jakt på nya lösningar för molndatacenter som ger snabb provisionering, lägre kostnader, hög mottaglighet och som är mer hållbara för miljön”, säger företaget i ett uttalande.

Ett datacenter under vattnet kan enligt Microsoft förse ungefär hälften av alla som bor 200 kilometer från kusten med molntjänster. Det står också i direkt anslutning till nedkylning och förnybara energikällor. Tiden från byggstart till driftstart säger de är 90 dagar. Till New York Times säger företaget att de funderar på att knyta ihop datacentret antingen med ett turbin- eller tidvattenssystem för att genererar elektricitet.

Livslängden för ett datacenter beräknar de till 20 år. Och de planerar att uppdatera med nya datorer i femårscykler. När konstruktionen bedöms ha gjort sitt ska alla plockas isär och återanvändas.

Men trots förnybar energi och återanvändning av material har det väckts frågor om påverkan på miljön. I olika forum har användare undrat om ett datacenter i sig inte kan värma upp vattnet runt anläggningen. Microsoft hävdar att så inte skulle vara fallet och säger att inga produkter av något slag skulle släppas ut i vattnet, vare sig energi, från datorer eller de människor som jobbar där.

Läs också: Sanslösa siffror – så mycket är marknaden för molntjänster värd nu

Nya tester är planerade till nästa år, och kan förläggas till norra Europa.