samsung surfplatta

I dag meddelade Svea hovrätt att de kommer att ta upp rättstvisten mellan Copyswede och Samsung. Därmed fortsätter kampen om privatkopieringsavgift på surfplattor och datorer.

Läs också: Pirate Bay-Sunde använder en Raspberry Pi för att ruinera skivindustrin

Copyswede menar att datorer och surfplattor kan anses vara ”särskilt ägnade” åt privatkopiering, och därför bör beläggas med en avgift baserad på hur stor hårddisken är. I oktober gick Solna tingsrätt på Copyswedes linje och ålade Samsung att redovisa hur många enheter med lagringsminne de säljer i Sverige.

Kort därefter valde Samsung att överklaga domen. Företaget håller inte med om att datorer och surfplattor är ”särskilt ägnade” åt att göra privata kopior.

Läs också: Högsta domstolen ska avgöra om Copyswede får lägga kopieringsavgift på Iphone

– Vi känner att det är orimligt mot branschen, och inte minst slutkonsumenten, om det skulle tas ut en avgift för datorer och surfplattor bara för att de kan användas för privatkopiering, sa Samsungs public affairs advisor Jacob Birkeland till IDG.se då.

Samtidigt pågår ett liknande rättsfall mellan Copyswede och Telia om att införa den så kallade kassettskatten på Iphone och andra smarta telefoner. Högsta domstolen har gett ärendet prövningstillstånd i höstas och ett avgörande förväntas komma någon gång under 2016.