Vi har en ny herre på täppan. För när Alphabet i går presenterade hur det gick för dotterbolaget Google visade det sig att resultaten var bättre än väntat. Något som gillades av investerare och aktien stack i väg.

Vid börsdagens slut värderades bolaget till 518 miljarder dollar, vilket visserligen fortfarande är mindre än Apples 538 miljarder dollar. Men gårdagens nyhet kom efter att handeln avslutats, och i efterhandeln steg aktien med 8 procent. Håller utvecklingen i sig kommer de troligen landa på 560 miljarder dollar när amerikanska börsen stänger i dag, skriver The Guardian.

Läs också: Total omgörning på Google – ska göra sökjätten tydligare

För första gången har bolaget separerat resultatet från kärnverksamheten från sina mer chansartade investeringar – även kallade moonshots. De ambitiösa och experimentella projekt dit Google X, självkörande bilar, robotar, och rymdfarkoster hör.

google
Foto: Roman Boed (CC)

Google bidrog med en omsättning på 74,5 miljarder dollar och en vinst på 23,4 miljarder dollar under 2015. Framför allt är det annonsintäkterna som ökat och under sista kvartalet 2015 hade de ökat med 17 procent jämfört med året innan.

Google har vuxit från att enbart vara en sökmotor till att i dag ha fingrarna i långt många fler syltburkar, vilket oroat investerare som inte vetat hur det går för de olika segmenten. Men att döma av gårdagkvällens reaktion verkar investerarna vara nöjda med den insyn de fått.

Men det kostar att ligga i teknikens framkant. För internetballonger, bilarna och de andra projekten gav en förlust på 3,5 miljarder dollar och drog bara in 448 miljoner dollar i intäkter. Dock verkar de inte räkna med att de ska gå med någon större vinst, åtminstone inte ännu. Grundarnas ambition har länge varit att tidigt satsa på ny teknik för att ligga före i det långa loppet, vilket kräver stora investeringar utan att få något tillbaka här och nu.

Läs också: Varför är Raspberry Pi Zero så billig? Tack vare Google.

Det var förra året som Google delade upp verksamheten i olika delar och döpte om moderbolaget till Alphabet. Kvar under varunamnet Google finns sökmotorn, Youtube, Android och Google Play och de avdelningar som räknas till kärnverksamheten. Till de andra dotterbolagen hör Google X, forskning och utveckling, Google Fiber, internet of things och andra framtida tekniker. En av anledningarna var att investerarna tyckte att de inte hade tillräcklig insyn i Googles finanser.

Dock avslöjas fortfarande inte exakt hur mycket som läggs på bilar och vad som investeras i internetballonger.