Google har blivit ett teknikföretag som gör precis allt, och ständigt utforskar nya möjligheter. Men experimentet går inget vidare ekonomiskt.

Vid sidan om sin kärnverksamhet har Google ett antal projekt som brukar kallas för ”moonshots”. Bollar som flyger högt och långt och förhoppningsvis någon gång landar i en gynnsam affär. Från självkörande bilar och internetballonger till smarta kontaktlinser.

Google Loon
Googles internetballong.

Här finns internetleverantören Google Fiber, medicinlabbet Verily (tidigare Google Life Science) och, förstås, experimentverkstaden Google X. Företag som Calico, Nest, Google Ventures och Google Capital räknas också in.

I sin senaste kvartalsrapport pratade moderbolaget Alphabet för en gångs skull om vad de här bolagen tillför, rent ekonomiskt. Tillsammans genererade de 448 miljoner dollar i intäkter under förra året – mindre än en procent av Googles totala inkomster. Merparten kommer från tre företag: Nests uppkopplade hemelektronik, Fibers internetkunder och medicinföretaget Verily.

Läs också: En närmare titt på Googles ballong- och drönarprojekt

– Merparten av de andra satsningarna har inte några intäkter ännu, förklarade Alphabets ekonomichef Ruth Porat under en telefonkonferens.

Samtidigt kostar satsningarna. Under förra året gjorde de en sammanlagd förlust på 3,56 miljarder dollar. Samtidigt investerade Alphabet 869 miljoner splitternya dollar i sina experiment.

Googles grundare Larry Page och Sergey Brin har alltid sagt att företaget måste göra den här typen av jätteinvesteringar för att hålla sig i framkant. Hittills verkar det ha lönat sig. Trots att de plöjer ner miljarder i kortsiktigt olönsamma projekt gick Alphabet för första gången om Apple på börsen, och klassas nu som världens högst värderade företag.

Ekonomichefen Ruth Porat manar också investerarna till lugn. Sedan moderbolaget Alphabet bildades har de sett över budgeten och fattat ”tuffa beslut” som lett till att resurserna fokuserats på långsiktigt lönsamma verksamheter.

Läs också: Nu är Google värt mer än Apple – tronskifte på börsen

– Vi är fortfarande på en resa, och fortfarande i början av den. Vi arbetar flitigt på att bygga fler verksamheter som skapar långsiktiga inkomster, vinster och värden, säger hon.