hjärna

Ett viktigt steg framåt för att förse världen med bättre artificiell intelligens är att lära datorerna att lära sig på samma sätt som vi människor gör. Kruxet är bara att vi inte riktigt vet hur människor lär sig. Men med 102 miljoner kronor i ryggen hoppas forskare ta reda på det, men hjälp av omvänd ingenjörskonst, skriver IDG News.

En forskargrupp från bland annat Carnegie Mellon university ska försöka lista ut hemligheten bakom hjärnans neurala kretsar och dess inlärningsmetoder. Målet med projektet är att kunna förbättra neurala nätverk, den beräkningsmodell som oftast används för självkörande bilar och ansikts- och röstigenkänning.

Läs också: Nu får Intel passa sig – Google väntas backa Qualcomms Arm-chipp för servrar

”Dagens neurala nätverk använder i stort sett samma algoritmer som utvecklades på 1980-talet. Visserligen är de kraftfulla men inte i närheten av så effektiva och kraftfulla som den mänskliga hjärnan”, säger professor Tai Sing Lee som leder forskningsprojektet.

För att jämföra. En dator kan behöva tusentals exempelbilder för att lära sig känna igen ett objekt. En människa behöver bara en handfull. För att ta reda på varför så är fallet kommer forskarna samla signaler från tiotusentals neuroner hos möss, samtidigt som djuren tar in visuell information.

Sensorer som mäter nervernas aktivitet, tillsammans med sofistikerade optiska metoder, kan forskarna nu kartlägga rörelsen hos nästintill alla neuroner i en viss del av hjärnan. Informationen som samlas in ger en detaljerad bild av de neuronernas rörelse i, det här fallet, hjärnans syncentra.

Projektet är planerat att pågå i fem år och får pengar från Intelligence advanced research projects activity. Det är också en del av presidents Obamas initativ för hjärnforskning.

Läs också: Så ska din Android-telefon lära sig att tänka som en människa

”Våra förhoppningar är att kunskapen ska leda till utvecklingen av en ny generations algoritmer för maskininlärning, som låter AI-datorer lära sig utan tillsyn och baserat på ett fåtal exempel, vilket utmärker mänsklig intelligens”, säger Tai Sing Lee.