
Flashminnet fortsätter att ta enorma kliv framåt. Nyligen utannonserade Fixstar en monsterdisk på hela 13TB, och analytiker tror att prisskillnaden mellan ssd och hdd kommer att jämnas ut inom kort.
Nu kommer en ny framgång när ett flashminne för första gången lyckats uppnå en högre lagringsdensitet än någon mekanisk hårddisk. Det är ingen oväntad utveckling, men det har gått både snabbare och längre än vad någon kunnat ana.
För rekordet har slagits med en ordentlig marginal. Micron har i labbmiljö tagit fram ett 3d nand-minne, en slags ssd-lagring, med en lagringsdensitet på 2,77 terabit per kvadrattum (Tbsi). Den tätaste mekaniska disken når jämförelsevis en densitet på runt 1,3Tbsi.
Läs också: Här är en fullstor ssd-disk som ryms i en usb-pinne
Resultatet visades upp på lagringsmässan ISSCC i San Francisco förra veckan. Lagom till 2015 års mässa publicerade Samsung ett white paper där de förutspådde att ssd skulle nå en densitet på 1,69Tbsi i år. Också det slår hdd-diskarna på fingrarna, men inte med samma förkrossande marginal som Micron demonstrerat.
Det finns också en stor skillnad i teoretisk och praktisk lagringsdensitet. Få mekaniska hårddiskar på marknaden når upp i mer än 1Tbsi, medan både Fixstar 13TB-disk och Samsungs utannonserade ssd på 16TB hamnar en bra bit över den gränsen.
Läs också: Lagringen spränger alla gränser. Företagen slösar miljoner på att spara skräpdata.
Så vad återstår för de mekaniska hårddiskarna?
Lagringsexperten Tom Coughlin som driver Coughlin Associates säger att framstegen visserligen ger ssd en skjuts, men att hdd inte är helt uträknat ännu.
– Flash utvecklas och börjar definitivt bli konkurrenskraftig när det kommer till lagringstätheten, men chippen är fortfarande mycket dyrare än [de mekaniska] diskarna och själva priset för lagringen kommer fortfarande att vara lägre för hdd en tid framöver, säger han till Computerworld.
Enligt Dramexchange kommer prisskillnaden mellan formaten att fortsätta störtdyka. På konsumentmarknaden kommer det nästa år bara att skilja runt en krona per gigabyte i pris om man köper en 256GB ssd istället för en likvärdig hdd, enligt företagets prognoser. Fast summan ökar med kapaciteten – Fixstars monsterdisk kostar en bit norr om 100 000 kronor.
Läs också: Snart är ssd-diskar lika billiga som vanliga hårddiskar
3d nand-tekniken, som används i diskarna med allra högst lagringsdensitet, är inte heller lika väletablerad som nand, och det kostar i tid och pengar att ställa om tillverkningen. Tom Coughlin tror att de två formaten kommer att nå en liknande prisnivå först nästa år.
Han är också skeptisk till om flashpriserna verkligen kommer att sjunka ned till hdd-nivåer. Det kräver en stor och dyr omställning hos tillverkarna.
– Det betyder inte att priset kommer att nå paritet med hårddiskar eftersom fabrikerna som bygger flash fortfarande är mycket dyrare att bygga än hårddiskfabriker – framförallt 3d nand, en sådan anläggning kostar runt 10 miljarder dollar, säger Tom Coughlin.