facebook
Facebooks huvudkontor i Kalifornien.

Efter ett beslut fattat av franska dataskyddsmyndigheter, CNIL, får Facebook inte föra över viss data om användarna till USA. De måste dessutom ändra sina rutiner kring hur de hanterar informationen, skriver IDG News. Särskilt då information som sparats om personer som besökt sajten utan att vara medlemmar.

Beslutet är en följd av EU-domstolens avgörande i oktober som ogiltigförklarade Safe Harboravtalet, som reglerade datatrafiken över Atlanten. Ett nytt avtal är på väg, i förra veckan enades USA och EU om nya ramverk, Privacy shield. Men det dröjer innan ett fungerade regelverk är på plats. Och dataskyddsmyndigheter måste också bedöma om det tillräckligt skyddar medborgarnas data.

Läs också: Grattis på 12-årsdagen Facebook! Här är 12 gånger ni klantat er ordentligt

Franska dataskyddsmyndigheten pekar särskilt på Facebooks datapolicy som säger att företaget följer ramverket från Safe Harbor för att samla in, använda och spara information från EU. Ett avtal som inte längre är giltigt.

Men det stannar inte där. Dessutom ser de problem med att Facebook planterar kakor hos de som besöker sajten utan att vara medlemmar. Något som också belgiska dataskyddsmyndigheter vänt sig emot. CNIL anser också att Facebook ska sluta sammanställa data i reklamsyfte utan en rättslig grund. Myndighetens ordförande, Isabell Falque-Pierrotin, tror inte att insamlingen av den här naturen och omfattningen stämmer överens med användarens intressen och grundläggande integritetsrättigheter.

Facebook säger att datainsamlingen, datr, hjälper dem att skilja på legitima och illegitima besökare. Samt att de identifierar webbläsare och inte individer. Vilket i sig kan vara okej, enligt myndigheten, men det ger ändå företaget möjlighet att se mycket av historiken hos användare som bara besökt sajten en gång.

Läs också: Googles AI har slagit spelet ingen dator skulle kunna klara av

Sedan i mars förra granskas Facebook och deras integritets- och sekretesspolicys av en arbetsgrupp bestående av dataskyddsmyndigheter från Frankrike, Belgien, Nederländerna, Spanien och Tyskland. Den utredningen pågår fortfarande.

Efter att belgiska myndigheter tvingat social medier-jätten att upphöra med användningen av datr har de stängt sidor som tidigare var öppna för personer utan konto. Facebook har nu tre månader på sig att rätta sig efter CNIL:s beslut. Företaget har än så länge inte kommenterat frågan.