Skulle världen verkligen kunna styras av algoritmer? Och skulle de dessutom göra det bättre än människor? När nu robotar och datorer tar över våra jobb, till och med ersätter en vd. Varför då inte också ett av världens mäktigaste politiska ämbeten, amerikanska presidentposten?

Några som tror att det är fullt möjligt är grundarna av gruppen Watson 2016 Foundation som dragit igång en kampanj för att göra superdatorn till presidentkandidat. Den som tror att det är Big Blue som aktivt ger sig in i politiken blir dock besviken, eller lättad. Organisationen har inga kopplingar till IBM, de är bara fans av deras dator.

IBM Watson

I deras ögon är Watson den idealiska politikern. Watson har, enligt kampanjsajten, en unik förmåga att värdera information och fatta transparenta beslut. Egenskaper man ändå får säga är viktiga för en president. Watson är framtagen för att förstå frågor, genom att använda nyckelinformation för att analyser stora mängder data och sedan leta sig fram till det bästa svaret.

”Det här är en uppgift som alla politiker dagligen ställs inför, även presidenten. Och de kan skötas mer lämpligt och effektivt av artificiell intelligens”, skriver de.

Läs också: Därför får IBM svårt att hävda sig mot Microsoft och Amazon

I dag hjälper Watson till vid medicinsk diagnostisering, granskar skriven text och analyserar nya produkter. Den kan hantera flera spår parallellt och utvärdera en rad olika mått för att hitta det mest fördelaktiga svaret på frågor inom fler olika områden. Watson skulle enligt gruppen kunna fungerar väl som en rådgivare i frågor som påverkar samhället: ekonomin, miljön, skola och sjukvård.

Även om strikt transparens och välkalkylerade svar är att sträva efter inom politiken krävs också empati och medmänsklighet. För trots att Watson liknar människans hjärna, men den är inte en exakt kopia. Och det är inte heller tanken, som IBM:s Guru Banavar sa i en intervjun med TechWorld i vintras.

Nu verkar inte gruppen verkligen tro att Watson verkligen kan bli president och det tycks inte heller vara ambitionen. I själva verket verkar de mest vilja väcka uppmärksamhet kring vilka politiker vi vill ha. De driver inga enskilda politiska frågor. Däremot hänvisas de som vill donera pengar till organisationen Electronic frontier foundation. En organisation som jobbar för medborgerliga rättigheter och som vill underlätta teknisk utveckling med människans behov i centrum. Men en spännande tankeställare är det.