Raspberry Pi Tizen

Samsung vill att fler utvecklare sätter tänderna i operativsystemet Tizen. Därför vänder de sig nu till den användarna av omåttligt populära Raspberry Pi för att nå förhoppningsvis nå en stor grupp entusiaster.

Läs också: Tröttnat på seg uppkoppling? Så använder du en Raspberry Pi för att ge igen

Samsung har portat Tizen 3.0 till hallonkortet, och gör det nu möjligt att skapa skräddarsydda versioner av det operativsystemet, med verktyg från olika Linux-baserade projekt.

I dag används Tizen i smarta telefoner, wearables, surfplattor och tv-apparater. Genom att hoppa på framgångståget Raspberry Pi hoppas Samsung nu på att flera vill skapa IoT-prylar baserade på Tizen.

Tizen är ett Linux-baserat mobilt operativsystem som lanserades 2012. Samsung var ett av de företag som ingick i samarbetet och deras Linuxplattform (SLP) ligger till grund för operativsystemet. Utvecklingen har skett gradvis och på senare tid har Tizen fått stöd för allt mer hårdvara och anslutningsprotokoll för IoT.

Läs också: Nätverkstekniker byggde wifi-automat med en banan och en Raspberry Pi

Tizen 3.0 är fortfarande i betaversion och dess framtid som leverantör av operativsystem till mobila enheter och wearbles är osäker. Marknaden domineras av två välbekanta aktörer, Apple och Android.