I dag träffade Sveriges ledande teleoperatörer regeringens utredare Håkan Hellstedt för att diskutera den så kallade spelutredningen. På pappret handlar det om att reglera marknaden för spel och betting i Sverige, men att ip-blockering föreslås som ett alternativ för att stänga ute aktörer från marknaden har fått internetleverantörerna att se rött.
Läs också: Nytt bråk mellan Bahnhof och polisen om datalagrade kunduppgifter
På mötet i dag visade samtliga inbjudna operatörer att de motsätter sig blockering.
– Jag tycker att det känns som en seger faktiskt, jag tror att det var väldigt viktigt att vi kom dit och var flera som gemensamt redogjorde för vikten av att värna ett öppet och fritt internet, säger Bahnhofs vd Jon Karlung till IDG.se efter mötet.
Han är en av de som kraftigast gått till attack mot förslaget om ip-blockering.
Själva utredningen, omreglering av spelmarknaden, går ut på att ta fram ett licenssystem för nätkasinon och andra spelbolag. Där har operatörerna inget att invända, det som väckt debatt är att det i direktiven för utredningen står att ett tänkbart medel för att få bort olicensierade aktörer från den svenska marknaden är att blockera deras hemsidor.

– Det känns lite som en skrivbordsprodukt. Det går inte att genomföra något sådant i praktiken. Det finns jättemånga verktyg, som vpn-tjänster, för de inbitna spelarna som vill gå runt ett sådant förbud, säger Jon Karlung.
Om förslaget går igenom skulle det kunna bli den första lagstadgade blockeringen av hemsidor i Sverige.
Läs också: Bahnhofs märkning ska hålla NSA borta
– Vi har en enad front mot blockering i branschen. Det här tycker vi är en extremt viktig sak att slåss för, säger Jon Karlung.
– Jag tror inte att utredaren förstått sprängkraften i den här frågan som vi som värnar om nätfrihet och ett öppet internet, utan han har skjutit in sig på rena spelfrågor.
Utredningen ska vara klar den 31 mars nästa år, först då vet vi om internetoperatörernas protester har lönat sig. I slutänden är det ett politiskt beslut vilka delar av utredningen som kommer att bli lag.
Även Polisen och Netnod har uttryckt sitt missnöje med hur utredningen formulerats i en debattartikel i Svenska Dagbladet, och det här är inte första gången ip-blockering är på tapeten. Vid den förra spelutredningen som lämnades in 2008 föreslogs också blockering av olicensierade sajter, men utredningen sågades och blev aldrig verklighet.