Google

Google verkar vara på väg att vika sig efter starka påtryckningar från de europeiska dataskyddsinspektionerna. Inom kort kommer sökföretaget att utöka den så kallade rätten att bli glömd.

Läs också: Över en miljon länkar har plockats bort när folk vill att Google ska glömma dem

Sedan en dom i EU-domstolen för knappt två år är det möjligt kräva att Google och andra sökmotorer tar bort länkar till ”otillräckliga, irrelevanta eller icke relevanta” sökresultat som dyker upp vid en sökning på ens namn. Men hittills har Google bara tagit bort sökresultaten på sina europeiska domäner, som google.se och google.fr. De har varit fullt nåbara genom att bara surfa in på google.com.

Men det är något som Google är på väg att ändra på, bekräftar flera organisationer för Reuters. Inom kort ska företaget ändra så att sökresultatet filtreras på ip-basis istället för beroende på vilken domän du besöker.

Det betyder att den som surfar från en svensk internetanslutning inte kommer att kunna se sökresultat som svenskar begärt ska tas bort – oavsett vilken google-domän sökningen sker på.

Men eftersom filtreringen sker med hjälp av ip-adressen är den också lätt att kringgå. Allt någon behöver göra för att se ”glömda” sökresultat är att surfa in på Google via en icke-europeisk proxy eller vpn.

Läs också: Så anpassar du ditt företag till EU:s nya dataskyddsregler

Sedan rätten att bli glömd infördes i maj 2014 har Google fått in drygt 10 000 förfrågningar från svenskar. Tillsammans har de bett att knappt 40 000 länkar ska tas bort, och Google har beviljat runt 40 procent av ansökningarna. I hela EU handlar det om 386 000 länkar som gömts undan under perioden.