hastighet

Aldrig för har data skickats så snabbt mellan en enda sändare och mottagare. Forskare vid University College i London har lyckats skicka en signal i en hastighet av 1,125 terabit i sekunden i ett optiskt överföringssystem, skriver Gizmodo. Vilket är löjligt fort.

För att förstå exakt hur snabbt det är ger forskarna ett exempel. Det ungefär 50 000 gånger snabbare än snitthastigheten i det brittiska bredbandsnätet, som är 24 megabits per sekund. Och med den hastigheten skulle man kunna ladda ner alla avsnitt i samtliga säsonger av Game of Thrones på ynka sekunden, i HD, säger forskningsgruppens ansvarige Robert Maher.

Läs också: En ny ljusbaserad processor lovar blixtsnabb dataöverföring

De lyckas med denna bedrift genom att använda en serie signalbehandlingstekniker. Forskargruppen hade 15 olika kanaler för att skicka data. Var och en med optisk signal på olika våglängd. Varje kanal modulerades separat för att sedan kombineras till en enda signal. En vad forskarna kallas superkanal.

I andra änden, en mottagare med mycket hög bandbredd, för att läsa signalen. Av pressmeddelandet framgår att forskarna använt sig av kodningstekniker som är vanliga inom trådlös kommunikation. Men däremot inte lika vanlig inom optisk kommunikation. Detta gjorde de för att säkerställa att signalerna anpassade sig till störningarna i systemelektroniken.

I studien, som publicerats i Scientific Reports, kopplade de sändaren direkt till mottagaren. Nu ligger nästa utmaning i att uppnå samma hastighet vid ett längre avstånd. För tanken är att tekniken i framtiden ska göra våra egna nät snabbare. Och för det måste forskarna klura ut hur signalen ska klara sig genom tusentals kilometer av optiska fibrer.