Google Cardboard
Google Cardboard - med mobiltelefon.

Google är på väg att ge sig in virtual reality-branschen på allvar. Teknikjättens nya headset kommer att vara helt fristående från telefoner, datorer och spelkonsoler, uppger källor till Wall Street Journal.

Därmed går de inte bara längre än den egna Cardboard, som kräver en mobiltelefon, utan slår också konkurrenter som Oculus Rift och Playstation VR. De kräver en pc med ordentligt krut respektive en Playstation 4, något som skulle kunna ge Googles fristående headset en fördel på marknaden.

– Det är rätt tydligt att vi ser ett plattformskrig växa fram här, säger analytikern Ben Schachter på Macquire Capital till WSJ.

Googles headset sägs ha en skärm, högprestandaprocessorer och en kamera riktad bort från användaren. Det ska också använda chipp från ai-startupen Movidius, som Google nyligen inlett ett samarbete med kring Android.

Enligt samma källor kommer Google också att släppa en ny version av sin Cardboard, fast i plast istället för kartong. Det vill säga ett billigare headset där din telefon agerar skärm och dator. De uppgifterna har också bekräftats tidigare av andra källor, och Cardboard 2.0 väntas släppas under våren.