Torrents Time

Vad har hänt?

I början av februari återuppstod plötsligt webbversionen av den illegala streamingtjänsten Popcorn Time, piraternas Netflix som den ibland kallas. Bakom kulisserna fanns ett nytt plugin som spelade upp videor från torrentfiler, rakt in i webbläsaren.

Verktyget heter Torrents-Time och har på kort tid hunnit anammas av de största piratsajterna på nätet. Först lade The Pirate Bay in stöd för pluginet, sedan har andra torrentsajter som Kickass Torrents (KAT), Videomax, Torrentsproject och 1337x följt efter.

En vecka efter att pluginet släpptes har tekniken gjort att både The Pirate Bay och KAT sprungit om Netflix. Tack vare Torrents-Time är sajterna nu nätets största streamingtjänster för film och serier.

Samtidigt har pluginet hamnat i skottgluggen efter att flera allvarliga säkerhetsbrister upptäckts.

Så vad är Torrents-Time?

Pluginet är i själva verket en torrentklient baserad på Libtorrent som körs i bakgrunden på datorn. Den fungerar enligt de vanliga bittorrent-principerna – du laddar ned små stycken av en fil från flera andra användare i nätverket.

Torrents-Time har också en inbyggd videospelare som kan spela upp filmen i webbläsaren samtidigt som den laddas ned. Det krävs bara en liten stunds buffring innan videon börjar rulla. Det finns också möjlighet att, för en månadsavgift, lägga till en vpn-tjänst som döljer din ip-adress när streamar.

Pluginet finns för Windows och OS X, och fungerar ihop med Chrome, Firefox, Internet Explorer och Safari. Det ska även ha stöd för vidarestreaming via exempelvis Airplay, Chromecast och DLNA.

Det är oklart vilka det är som ligger bakom Torrents-Time, men utvecklarna säger till Torrentfreak att de själva inte är involverade i någon av piratsajterna.

Är Torrents-Time lagligt?

Nej, det är det inte det. Pluginet i sig själv är förstås inte olagligt, men att ”streama” en film med hjälp av det är lika olagligt som att ladda ned den via en vanlig torrentklient.

– Med den här nya tekniken begår man samma brott som man begick med det gamla, säger Rättighetsalliansens talesperson Henrik Pontén till IDG.se

Är Torrents-Time säkert?

Så säger utvecklaren Andrew Sampson (som ligger bakom den kortlivade och legalt tveksamma musikstreamingtjänsten Aurous) efter att ha gått igenom hur Torrents-Time är uppbyggt.

Enligt honom finns det ett flertal löjligt uppenbara säkerhetshål i pluginet. Den som äger sajten kan tvinga användaren att ladda ned filer utan att den vet om det, pluginet läcker information om användaren och på OS X körs Torrents-Time på root-nivå är några av hans många invändningar. Dessutom dömer han ut pluginets inbyggda vpn-tjänst Anonymous VPN.

Andrew Sampsons eget förslag är att ”spränga hela sajten ur omloppsbana” om den använder Torrents-Time. Alternativ kan du bara avinstallera pluginet.

Sedan han publicerade sina rön har andra reagerat. Virusprogrammet AVG har börjat klassa Torrents-Time som skadlig kod, och hackaren Slipstream har bekräftat flera av Sampsons fynd och lagt till ytterligare säkerhetsbrister med hur TT hanterar ssl-certifikat, rapporterar Torrentfreak.

"Det är extremt rekommenderat att avinstallera Torrents-Time, det verkar inte som att Torrents-Time-utvecklarna har en aning om vad de sysslar med", skriver Slipstream.

Men TT-utvecklarna slår ifrån sig i ett långt brev. Flera av Andrew Sampsons anklagelser innehåller faktafel, eller är så generella att de gäller i princip alla tjänster och sajter menar de. Utvecklarna förklarar hans beteende med att han är "avundsjuk på det varma mottagandet Torrents-Times fått".

Däremot bekräftar de att en tredje part kan tvinga dig att ladda ned torrentfiler utan din vetskap. De har lovat att åtgärda detta inom kort.

"Vi är mer än angelägna om att ha en effektiv och säker produkt. Vi åtar oss att åtgärda alla brister och ta hand om alla hot mot både användare och sajter", hävdar Torrents-Time.  

Hur har rättighetssidan reagerat?

Nederländska Brein, motsvarigheten till Rättighetsalliansen, har redan krävt att Torrents-Time ska plockas ned programmet från nätet. Organisationen anser att utvecklarna gör sig skyldiga till medhjälp till upphovsrättsintrång.

”[Applikationen] orsakar stora skador för rättighetsinnehavarna för vilka ni – och alla andra som är involverade i att sköta er sajt – är skyldiga. I kraft av de rättighetsinnehavare som Brein representerar och å deras vägnar, begär vi att ni omedelbart upphör med att distribuera Torrents-Time”, skriver Brein i ett brev som Torrentfreak tagit del av.

Men Torrents-Time, som har sina servrar i Nederländerna, känner sig inte hotade av Breins uttalanden.

“Ingen domstol har någonsin slagit fast att Torrents-Time brutit mot några slags rättigheter, inklusive upphovsrätt och liknande rättigheter, av två huvudsakliga skäl. Ett: [Pluginet] publicerades för mindre än tre dagar sedan, och två: det är noggrant utformat på ett sådant sätt att det inte gör något överhuvudtaget för att bryta mot upphovsrätt eller liknande rätt”, replikerar utvecklarna.

De hotar dessutom att ge igen med samma medicin om Brein inte slutar med sina påtryckningar:

”Att inte följa mina krav som framförs här kommer att visa sig enormt kostsamt för er organisation och era medlemmar och skulle kunna leda till att en brottsmålsprocess inleds mot er på grund av olagliga hot och utpressning, ni vet säkert vad konsekvenserna av detta kan bli”.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning