internet explorer

För ganska precis en månad sedan sa Microsoft tack och hej till äldre versioner av Internet Explorer. Inga fler uppdateringar betyder att allt som är äldre än IE 11 snabbt kommer att förvandlas till en säkerhetsmässig mardröm.

I veckan släppte Microsoft de första säkerhetsuppdateringarna till webbläsaren sedan Internet Explorer 8, 9 och 10 ströks ur supportlistan. Där åtgärdades 13 brister i Internet Explorer 11, och nio av dem finns också hos äldre versioner, enligt Computerworlds analys.

Läs också: Har Microsoft förlorat slaget om webbläsaren? Edge går ännu sämre än Internet Explorer

Med andra ord har Microsoft pekat ut nio sårbarheter, och de kommer aldrig att åtgärdas. Därmed uppenbarar sig nio enkla mål för cyberbrottslingar, och det kommer bara att bli värre. Varje gång Microsoft täpper till säkerhetsluckor i IE 11, och de finns i äldre versioner, kommer listan av användbara sårbarheter fyllas på.

Microsoft berättar förstås inte rakt ut vilka brister som finns i äldre versioner, men det är relativt lätt att räkna ut. IE 9 stöds fortfarande på Windows Vista och IE 10 på Windows Server 2012, och alla brister som åtgärdas både där och i IE 11 finns med största sannolikhet i mellanliggande versioner.

Läs också: Säkerhetsexpert varnar: Microsoft Edge sparar historik även om du surfar i privat läge

Enligt analysföretaget Net Applications surfar ungefär en tredejdel av alla Internet Explorer-användare med en förlegad version av webbläsaren. Microsoft har även uppmanat de som inte använder IE som huvudsaklig webbläsare att skaffa IE 11, eftersom många Windows-applikationer använder Explorer för att exempelvis läsa html och Javascript.