Bluetooth Raspberry Pi

Bluetooth är ett vanligt kommunikationsmedel i internet of things, men nackdelen är att det nästan alltid krävs en mellanhand. En telefon eller surfplatta måste skicka signalen vidare, men nu vill Bluetooth Special Interest Group gör det lättare att koppla upp enheterna mot nätet.

Intressegruppen, som bestämmer vilka Bluetooth-standarder som ska användas, har tagit fram en ny teknik för att bygga noder som kopplar upp enheter mot nätet. I praktiken betyder det att det blir lätt att bygga sin egen Bluetooth-router med enkla medel.

Läs också: Strömsnålt och lång räckvidd – Halow ska koppla upp internet of things

Tanken är att det ska bli lättare att kontrollera sina uppkopplade prylar på distans. När kommunikationen blir mer automatiserad, blir det enkelt att släcka lamporna, låsa upp dörren eller ändra rumstemperaturen från mobiltelefonen.

Som exempel på hur tekniken kan användas nämner BSIG att de förvandlat en Raspberry Pi 2, som har både Bluetooth och ethernet, till en gateway som låter enheterna prata med omvärlden.

Läs också: Bluetooth ska bli större, starkare och snabbare

Men tekniken är förstås inte bara för hemmafixare, den är tänkt att säljas i form av knytpunkter för smarta hem och som hubbar som kopplar ihop enheter i till exempel tillverkningsindustrin.

Nästa uppdatering av Bluetooth-protokollet kommer att göra överföringar snabbare, räckvidden längre och ge stöd för meshnätverk. Detta ihop med att det blir enklare att koppla upp enheterna mot omvärden gör att BSIG kan ta ett starkare grepp om internet of things.