Snart är Wikipedia inte bara ett uppslagsverk. Wikimedia, stiftelsen bakom encyklopedin, har sjösatt en storsatsning på att bli en oberoende sökmotor. Vi får se om de på allvar kan konkurrera med Google – eller om det blir nästa Bing.

Det har länge ryktats att Wikimedia har en sökmotor i görningen, men bekräftelsen kom i form av ett stipendium från amerikanska Knight Foundation, rapporterar The Register. I brevet, daterat september förra året, bekräftar de en donation på drygt två miljoner kronor.

Läs också: Google-backad sökmotor hittar internets alla (smutsiga) hemligheter

”För att främja nya modeller för att hitta information genom att stötta det första steget i utvecklingen av the Wikipedia Knowledge Engine, ett system för att hitta trovärdig och pålitlig information på internet”, skriver stiftelsen.

Denna ”kunskapsmotor” har förnekats ivrigt av Wikipedias grundare Jimmy Wales. Så sent som förra veckan hävdade han att organisationen inte har några ambitioner att ”börja med sök, eller försöka bli Google”.

Men enligt dokumentet som nu publicerats inleddes den första fasen av utvecklingen redan i september. I Wikimedias ansökningsbrev står också tydligt att de vill ”demokratisera upptäckandet av media, nyheter och information” genom att skapa ett alternativ till de kommersiella sökmotorerna.

wiki
Några av konceptbilderna för hur en sökfunktion från Wikimedia skulle kunna se ut.

Det är inte första gången Wikimedia sneglar mot sökbranschen. 2008 lanserade Jimmy Walsh en vinstdrivande sökmotor, Wikia, som floppade hårt och lades ned redan året därpå.

Utvecklingen av ”kunskapsmotorn” väntas pågå i flera år och den totala budgeten ska ligga på drygt 21 miljoner kronor årligen, enligt dokumenten som publicerats. Ett team på 14 personer, varav åtta utvecklare, ska jobba med projektet.