Leksaksjätten Mattel visar att de hänger med i svängarna. På leksaksmässan i New York visar de upp julklapparna alla barn kommer att tråna efter i år. Förnämast av allt är en 3d-skrivare för den som vill bygga sina egna leksaker.

Thingmaker 3D

3d

Vem behöver köpa leksaker när man kan skriva ut sina egna? Thingmaker är en 3d-skrivare för barn, med en ganska rimlig prislapp på 300 dollar – drygt 2 500 kronor. Designarbetet utförs i en medföljande app för telefoner och surfplattor, rapporterar Gizmodo.

Det är inget fuskbygge heller. Mattel har samarbetat med Autodesk för att ta fram vad som av allt att döma är en kompetent 3d-modellerare för pekskärmar. Tack vare samarbetet fungerar appen också ihop med andra 3d-skrivare, och den finns att ladda ned gratis till IOS och Android, så det är bara att sätta igång. Själva skrivaren släpps dock först i höst.

Redan på sextiotalet släppte Mattel sina första ”thingmakers”. Då hällde ungarna smält plast (ja, det var andra regler på den tiden) i formar och satte in dem i ugnen. Vi får helt enkelt konstatera att utvecklingen tagit några steg framåt sedan dess.

View-Master Viewer DLX

view

Det har gått ett år sedan Mattel visade upp en första variant av klassikern View-Master, fast i vr-tappning. Då var det en rätt billig Google Cardboard-kopia, men den nya versionen verkar bli ett betydligt mer gediget headset.

Det har bättre optiska linser, fokusjustering och inte minst ett hörlursuttag. Dessutom har telefonfattningen justerats så att det ryms lurar av varierande storlekar, rapporterar Gizmodo. View-Master utlovar också både vr- och ar-funktioner på det nya headsetet.

Det enda solket i bägaren är att priset höjs med ungefär en hundring och landar någonstans runt 350 kronor. Visaren kommer att släppas någon gång i höst.
 

Star Light Adventure RC Hoverboard RC Drone

Okej, den här Barbie-accessoaren har inte världens klatschigaste namn, men den kommer raka vägen tillbaka från framtiden. För runt en femhundring får Barbie i höst en hoverboard som skulle göra Marty McFly grön av avund.

Ska man vara helt ärlig är det egentligen en minidrönare som styrs med fjärrkontroll, men visst är det tanken som räknas?

Hello Dreamhouse

Förra året släppte Mattel den omtalade Hello Barbie, en docka med en Siri-liknande artificiell intelligens. Nu följer de upp det med vad som mycket väl kan vara leksaksvärldens första smarta hem, rapporterar Mashable.

Drömhuset kostar runt 2 500 kronor och går att beordra huset att slå på ljusen, köra fram hissen eller sätta igång öppna spisen. Dessutom ska det kunna känna av var i huset Barbie befinner sig och reagera därefter – det är dock lite oklart vad det innebär.

Frågan är bara om Mattel lärt sig av sina misstag. Det tog inte lång tid innan säkerhetsexperter hade dissekerat Hello Barbie och konstaterat en lång rad säkerhetsbrister med den uppkopplade dockan.