Nasdaq

Senare i år planerar Nasdaq att börjar använda blockkedjetekniken till något annat än transaktioner av digitala valutor. De ska istället använda tekniken för att hålla koll på hur aktieägarna röstar elektroniskt, hos de företag som är listade på börsen. Genom att digitalisera hela processen hoppas de kunna snabba upp och förenkla röstningsförfarande, skriver IDG News.

I vanliga fall är vi vana vid att förknippa blockkedjetekniken med bitcoin. Tekniken fungerar som valutans loggbok där alla transaktioner lagras. Här sparas alla register över händelser och varje block innehåller information från tidigare block och händelser. Och tekniken gör det enkelt att verifiera transaktionen eftersom det inte krävs någon tredje part.

Läs också: It-jättar samarbetar för att skapa bitcointeknik byggd på öppen källkod

Redan i dag använder Nasdaq tekniken för att lagra och gå i god för dokument inom sitt eget system, Linq. Och i december används de systemet när nya aktier skulle utfärdas till en privat investerare.

Och när systemet nu ska användas för röstningsförfarandet är det börsföretagen i Estland som blir först ut. Detta på grund av det digitala identitetssystemet som landes införde 2014. Vilket gör att människor som inte är medborgare kan säkerställa sig digital identitet i landet. Systemet gör att man kan få tillgång till olika myndighetstjänster på nätet och Nasdaq planerar att verifiera aktieägare med e-röstningstjänsten. Det i kombination med blockkedjetekniken gör att processen ska vara både snabb och säker, säger Nasdaq.