darpa drönare
Darpas blixtsnabba drönare. Bild: Darpa.

Forskningsinstitutet Darpas nya drönare har nått en milstolpe: en drönare som både kan se sig för och nå drömhastigheten 20 meter i sekunden, drygt 70 kilometer i timmen.

Hur snabbt är det? Svar: inte lika snabbt som Star Wars, men ändå rätt bra fart.

”De kanske inte svepte felfritt förbi hindren som Millenium Falcon gjorde när den krängde runt skrovet av en kraschad Star Destroyer i Star Wars VII. Men de sensorpackade quadrocoptrarna som nyligen testades i en rörig hangar i Massachusetts klarade att ta sig runt hindren och nå en sin målhastighet”, skriver Darpa i ett pressmeddelande.

Läs också: Apples högkvarter börjar ta form – ny drönarvideo från bygget

De konstaterar också att de, till skillnad från Millenium Falcon, var både obemannade och verkliga.

Drönaren ingår i ett program som Darpa kallar FLA, Fast Lightweight Autonomy. Kort sagt, små blixtsnabba supersmidiga flygfarkoster som med hjälp av sensorer och avancerade algoritmer kan de båda hålla farten uppe och undvika hinder.

drönare

70 kilometer i timmen är inte unikt för Darpas drönare, men svårigheten har tidigare varit att få en så snabb drönare att kunna styra sig själv. Under de första testerna var drönarna delvis självstyrande, men målet är att inom kort ha helt autonoma farkoster som klarar de riktigt höga hastigheterna.

Läs också: Finland vill bevaka gränsen med drönare

I testscenariot har de tre forskarlagen använd modifierade Dji Flamewheel 450, E600-motorer med tolvtumspropellrar och en autopilot från 3DR Pixhawk.