Processor

Ett material som är så tunt att det i princip är tvådimensionellt kan ge dagens processorer en ordentlig skjuts. Med hjälp av halvledare av tenndioxid, som bara är en atom tjocka, tror forskare vid University of Utah att de kan göra våra datorer snabbare.

Att halvledarna är tvådimensionella har två fördelar. Dels går det att få plats mer fler transistorer på mindre yta, dels är de snabbare.

Läs också: Så kan supersmå sprickor göra våra datorer bättre

I ett tredimensionellt material ”studsar” elektronerna omkring åt alla möjliga håll, men när man tar bort djupet kan de bara röra sig i ett lager och ”tvingas” därför ta en mycket snabbare väg från punkt a till punkt b. Detta skapar samtidigt mindre friktion, och gör att chippen inte blir lika varma.

Enligt forskarna betyder tekniken datorer och telefoner som är uppemot 100 gånger snabbare än dagens, som tar mindre plats och som tack vare en lägre temperatur dessutom drar mindre ström. De tror också att materialet kan vara kommersiellt gångbar inom en ganska snar framtid.

– Branschen är väldigt het just nu, och folk är väldigt intresserade av det här. Så om två eller tre år borde vi åtminstone kunna se några prototypenheter, säger professor Ashutosh Tiwari som leder projektet i ett pressmeddelande.

Läs också: Slutet på Moores lag – Intels processorer kommer att offra hastighet för energisnålhet

Det finns flera andra tvådimensionella material som grafen, molybdendisulfid och borofen som fångat teknikbranschen och forskarvärldens intresse de senaste åren. Det som gör att tenndioxid sticker ut är att det klarar av att leda både negativa och positiva laddningar, ett måste för att fungera i elektronisk utrustning.

Om halvledare i tenndioxid fungerar som utlovat kan det bli en stor lättnad för hårdvarubranschen. Tillverkare som Intel har redan sagt att dagens kiselprocessorer börjar nå vägs ände, de blir inte mycket mer effektiva än så här, nu krävs nya material och tekniker om utvecklingen ska kunna fortsätta i samma takt som tidigare.