bil
Bild: Colas/Joachim Bertrand.

Frankrike storsatsar på solpaneler på vägar. Landets miljöminister Ségolène Royal har berättat att de ska låta bygga 100 mil strömgenererande vägar under de närmaste fem åren, rapporterar GCR.

Tekniken, som kallas Wattway, har tagits fram av företaget Colas. I samarbete med franska myndigheter börjar de installera de första panelerna under våren. Körbanorna ska kläs med en sju millimeter tjock film av polykristallint kisel som både ska vara hållbart nog att klara av tunga transporter, och ha tillräckligt bra grepp för att vara trafiksäkert.

Läs också: På gränsen till Saharaöknen tar världens största solkraftverk form

Varje kilometer solväg ska räcka till hushållsel – minus uppvärmning – till ett samhälle på 5 000 invånare. Om projektet ger maximal utdelning räcker de 100 milen till att förse ungefär åtta procent av Frankrikes befolkning med el.

cykel
Bild: Colas/Joachim Bertrand.

Det har gjorts ett par försök med solvägar på annat håll, det mest kända exemplet är Nederländerna med sin knappt 70 meter långa cykelbana Solaroad som invigdes 2014. Projektet bedöms som lyckat, även om det bara kan förse ett enda hushåll med ström.

Läs också: Trött på att betala elräkningen? Bygg 70 meter cykelbana.

Tekniken har samtidigt fått kritik för att vara ineffektiv och dyr. Wattway själva uppger att deras paneler har en något lägre verkningsgrad än konventionella metoder, men att de är betydligt mer hållfasta än tidigare vägpaneler. Ingen har heller gjort en i närheten av lika omfattande satsning på solvägar som Frankrike, så det återstår att se hur solvägar fungerar i stor skala.