I över en veckas tid har datorerna på Hollywood Presbyterian Medical Center legat nere. Detta efter en så kallas ransomwareattack, skriver CSO Online. Personalen kan inte komma åt mejl och inte heller viss patientinformation.

Det råder nödsituation på sjukhuset och dess vd har sagt till lokala medier att även vissa akutsystem har drabbats, om än sporadiskt, av dataintrånget. Vissa patienter har flyttats till andra sjukhus. Datorer som är nödvändiga för verksamheten, som viss typ av röntgenutrustning, dokumentationssystem, laboratorier och apotek är helt nere.

Läs också: Open source-utvecklare anklagad för att vara superhackare – "händer ganska ofta"

Istället har personalen fått återgå till äldre metoder. Faxmaskiner, telefoner. Patientregistrering och journaler sköts med penna och papper. De har blivit ombedda att inte starta systemen igen förrän de fått klartecken.

Sjukhuschefen går inte in på några detaljer om attacken, mer än att den verkar ha skett slumpmässigt. Källor som pratat med lokala medier beskriver attacken som om det vore en ransomware-attack. Vilken typ är okänt, men en konsult säger att lösensumman var satt till 9 000 bitcoin, vilket motsvarar ungefär 30 miljoner svenska kronor.

I mars förra året drabbades Stockholms läns landsting av en liknande attack då ett gisslanprogram lamslog delar av hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Hundratals anställda fick gå hem och lämna datorn på jobbet. Det intrånget drabbade inga servrar som rörde patienverksamheten.