Bitcoin
Foto: BTC Keychain (CC)

Många har redan siat att blockkedjan, tekniken som ligger bakom bitcoin, kan användas långt utanför finansvärldens väggar. IBM var tidigt ute och förespråkade blockkedjan, och nu släpper mjukvarujätten en rad applikationer med öppen källkod som utnyttjar tekniken, rapporterar IDG News.

Utvecklare bjuds också in till IBM:s molntjänst Bluemix där de kan komma åt Devops-verktyg för att skapa, driftsätta och övervaka applikationer som bygger på blockkedjan.

– På tolv sekunder kan en utvecklare vara igång och köra sin egen lilla testmiljö för blockkedjan. En minut till så kan de ha sin första blockkedjeapplikation igång, säger Jerry Coumo som är chef över IBM:s blockkedjeavdelning.

Läs också: "Blockkedjan kan användas till så mycket mer än bankverksamhet"

Blumix kan också integrera andra tekniker så att utvecklarna kan "börja baka in grejer" i sina blockkedjeappar. "Man kan bygga en mobil frontend, och man kan bygga api:er som anropar blockkedjan", säger Jerry Coumo.

Blockkedjan kan beskrivas som en enorm loggbok som delas av användarna. För bitcoin fungerar det som en lista, eller kedja, över alla transaktioner som någonsin skett med valutan, och nya transaktioner läggs till i ett ”block” längst fram i kedjan. Men ”transaktionen” behöver inte vara pengar, tekniken kan användas för i princip all form av kontraktsskrivning eller informationsutbyte.

Många beskriver tekniken som revolutionerande – den är säker, och den kräver inga mellanhänder. Men det är först det senaste året som företagen hakat på och börjat experimentera med blockkedjan, och IBM tror att behovet av en enkel testmiljö kommer att öka i rasande takt.

Ett område där IBM tror att blockkedjan kan bli stor är internet of things. Genom att logga enheterna med rfid-chipp eller streckkoder och skicka information om var de befinner sig och om de fungerar som de ska genom blockkedjan kan företag hålla reda på alla sina små uppkopplade prylar.

Läs också: ”Som att gå från skrivmaskin till dator” – därför satsar svenska storbanker på bitcoin-teknik

Samtidigt som IBM lanserar molntjänsten har de släppt en rad blockkedjeapplikationer som öppen källkod. På Github finns nu flera projekt för utvecklare att experimentera med, både IBM:s egna och genom Open Blockchain-projektet där företaget ingår tillsammans med bland annat Linux Foundation och en rad storbanker.

IBM försöker också, precis som många andra it-jättar, locka utvecklare till sig med hjälp av härligt rustika startup-miljöer i form av ”garage”. Det är öppna kontor som kommer att finnas i London, New York, Singapore och Tokyo dit utvecklare kan komma och jobba med blockkedjerelaterade projekt ihop med IBM:s experter.