fbi tim cook

– USA:s regering har krävt att Apple tar ett steg som saknar motstycke och hotar våra kunders säkerhet. Vi motsätter oss denna order, som får effekter långt bortom det aktuella målet, skriver Apples vd Tim Cook i ett öppet brev till företagets kunder.

Han är en flitig debattör när det handlar om bakdörrar och rätten till kryptering, men nu slår han tillbaka med en sällan skådad intensitet.

Bakgrunden är terrordådet som inträffade i San Bernardino, Kalifornien i början av december förra året där 14 människor misste livet efter en attack mot en julfest. En av terroristerna hade en Iphone 5c som är. Trots flera månaders arbete har FBI inte lyckats knäcka telefonens kryptering, och nu kräver en amerikansk domstol att Apple hjälper till.

Telefonen har funktion som gör att den själv kan radera sitt innehåll efter tio misslyckade försök att knäcka lösenordet. FBI misstänker att de kan få viktig information om telefonen kan låsas upp, och vill inte riskera att den går förlorad.

De vill därför att Apple stänger av den funktionen, så att FBI kan knäcka lösenordet med råstyrka. Inte nog med det, de vill att företaget bygger en helt ny version av operativsystemet som kringgår säkerhetsrutinerna, och gör att myndigheterna kommer åt skyddad data.

I sitt brev skriver Tim Cook att han anser att Apple gjort allt de kan inom lagen ramar för att hjälp FBI. Men, kalla en spade för en spade, det FBI ber om är inte hjälp med ett enskilt fall, utan en bakdörr till samtliga av företagets mobiltelefoner:

– Men nu har den amerikanska regeringen bett oss om något som vi helt enkelt inte har, och något som vi anser är för farligt för att skapa. De har bett oss att bygga in en bakdörr i Iphone, skriver han.

Läs också: Många företag är villiga att betala stora lösensummor för att slippa cyberbrott

Om den modifierade versionen av IOS läcker ut till fel personer, kommer de att ha en nyckel in i varje Iphone på marknaden.

– I den fysiska världen skulle det vara motsvarigheten till en huvudnyckel som öppnar hundratals miljoner lås – från restauranger och banker, till affärer och hem. Ingen sansad människa skulle tycka det var acceptabelt, skriver Tim Cook.

Tim Cooks utspel har fått ett brett stöd från allmänheten, teknikbranschen och ideella yttrandefrihetsorganisationer.

Domstolen har gett Apple fem arbetsdagar på sig att överklaga domen. Av Tim Cooks reaktion och tidigare liknande fall att döma kommer företaget göra allt de kan för att slippa kringgå säkerheten.