Freedom

De just nu billigaste smarta telefonerna på den indiska marknaden kostar från ett par hundra och uppåt. Men nu kommer en uppstickare in och rör om i grytan. Företaget Ringing Bells släpper nämligen idag en telefon med en prislapp på 30 kronor, skriver IDG News.

Telefonen, som fått namnet Freedom 251, gör inga större anspråk men ska möta upp de mest grundläggande kraven som en kund kan tänkas ha. Den körs med Androids Lollipop 5.1 och har en quadcore-processor på 1,3 GHz. Telefonen levereras med 8 GB i lagringsutrymme och en kamera på 3,2 megapixlar.

Läs också: Samsung drar ifrån Apple på mobilmarknaden

Hur företaget lyckats pressa priset på telefonen så till den milda grad att den är billigare än vad kaffet kostar i vissa städer (orimligt dyrt kaffe, eller löjligt billig telefon?) är inte helt klart. Indiska medier har rapporterat att en anledning kan vara att den är kraftig subventionerad av regeringen. En tes som stöds av det faktum att telefonen kommer med en rad appar installerade som ingår i projektet Make in India, skriver Quartz. Ett projekt som startades på initiativ av regeringen med syftet att uppmuntra företag att lägga sin tillverkning i landet.

Det finns flera olika modeller i lågprisklassen på den indiska marknaden. Den billigaste just nu är Alcatels Fire C som kostar drygt 200 kronor. I snitt går lågpristelefoneran på mellan 250 och 350 kronor och den marknaden domineras av lokala märken som Micromax och Karbonn. Indien är också den näst största marknaden för smarta telefoner efter Kina. De gick om USA under 2015, vilket var tidigare än vad analytiker räknat med. I dag finns omkring 220 miljoner smarta telefoner i landet.

Bryan Ma från analysföretaget IDC säger att Freedom 251 kan komma att locka till sig en del kunder i målgruppen. Men att en stor nackdel är den dåliga batteritiden. Telefonen har ett batteri på 1 450 mAh, vilket är lite även för en lågpristelefon. Och det är också en av sakerna som talar emot, vad har de mer gjort avkall på mer för att få ner priset undrar analytiker?

Läs också: Kan Raspberry Pi få fart på Samsungs operativsystem Tizen?

Det har spekulerats kring som företaget bara vill skapa uppmärksamhet kring sitt varumärke. För att senare kunna sälja mer sofistikerade telefoner. För materialkostnaden för telefonen stämmer inte överens med det på prislappen säger experterna.

Företaget själva säger att de vill ge medborgare även i avlägsna delar av landet en chans till den senaste tekniken till priser folk har råd med. Och de tror att deras lösning kan få stor inverkan på marknaden. Men att de måste se till att det inte bara är priset som lockar.

Hur Freedom 251 kommer stå emot konsumenternas dom återstår att se. Utöver tekniken behöver företaget ta reda på vilket innehåll och appar som är relevanta. De har börjat ta emot förbokningar och testexemplar har skickats ut till branschmedia. Och de första recensionerna pekar mot vissa likheter med äpplets smarta telefoner.