flyktingar

En miljon människor riskerade förra året livet i undermåliga båtar på Medelhavet för att ta sig till Europa. Nu har europeiska gränsmyndigheten Frontex bett it-företagen om hjälp för att ta fram system för att spåra och övervaka flyktingarna på deras väg till och igenom Europa.

Vid ett möte i slutet av januari diskuterades olika förslag för att öka användningen av modern teknik som appar och biometriska system. Till mötet hade representanter från teknikföretag och EU:s medlemsstater bjudits in för att lämna sina förslag. Och några av dem som lyfts är system som låter EU övervaka flyktingar redan innan de kommer hit. Eller id-kort med smartcard för att kontrollera tillgången till mat och bostad, skriver The Guardian.

Företrädare för konsultföretaget Unisys säger att deras teknik skulle kunna förhindra att människor ger sig ut på de livsfarliga resorna på havet. Och att deras jobb skulle börja redan i flyktinglägren vid gränsen till EU, eller ens innan lämnat konfliktzonen. Exakt hur de ska få till den här övervakningen framgår inte exakt av rapporteringen.

Läs också: Så ska Sverige ta till vara nyanländas it-kompetens

Flyktingar ska på något sätt övertygas om att ladda ner en viss app som därefter spårar personen. Appen skulle också innehålla information om riskerna som följer på resan mot EU och förhållandena i olika unionens medlemsländer.

Men flykting- och människorättsorganistioner har ifrågasatt om it-bolagen verkligen kan övertala människor att ladda ner en app som spårar dem i utbyte mot väder- och säkerhetsinformation. Den informationen har de redan i sina informella nätverk. Och de extremt farliga omständigheterna är en påminnelse att EU inte vill att de korsar gränsen, säger de. Vilket gör det rätt otroligt att de skulle ladda ner en app som gör det lättare för myndigheter att spåra och stoppa dem.

Lägg där till att telefoner lätt kan försvinna under resans gång. En person kan lätt göra sig av med telefonen och få tag på en ny när de kommer fram. Och på så sätt bryta övervakningskedjan.

Lägg där till att det kan handla om datainsamling utanför EU:s gränser, vilket betyder att både utrustning och personal måste godkännas av landets underrättelsetjänst. Länder som kan vara skeptiska till vilka avsikter EU har i området.

Läs också: Teknik löser integrationsproblem – så jobbar Refugee Tech

I dag måste flyktingar lämna sina fingeravtryck när de kommer till ett EU-land. Detta för att de inte ska kunna söka asyl i flera länder. Unisy föreslår ett kort som gör det möjligt att koppla ihop olika databaser för att identifiera flyktingar. Detta för att stoppa personer med kopplingar till terrorism eller annan brottslig verksamhet. En fråga som aktualiserades efter attackerna i Paris, då två av terroristerna misstänktes ha tagit sig till Europa via någon av de många flyktingvägarna.

”Vi vill ta fram ett kort som ger dem en egen identitet. Om vi ger dem ett kort kan de få mat och bidrag. En möjlighet skulle kunna vara att använda en monetär mekanism för att ge tillgång till ytterligare tjänster. Om någon inte är helt utan egna medel skulle de, inte få bättre förmåner, det är uteslutet. Men istället för att få plats i ett flyktingboende skulle de kunna åka till ett hotell”, säger Rudolph De Schipper från Unisys.

Även detta ifrågasätts av människorättsorganisationer. En av dem som är kritiska är Maurice Stierl. Han jobbar med en organisation som hjälper flyktingar, vars båtar hamnat i sjönöd. Han tror inte att till exempel syrier skulle använda sig av appen eller de övervakningssystem som skulle följa dem.

”Vi är hälsosamt skeptiska till de här förslagen. Europeiska lagstiftare och gränsmyndigheter är oroliga för att de inte kan stoppa invandringen så de vänder sig till tekniken för att hitta lösningar. Det är en obehaglig utveckling. Det är en ny form av övervakning”, säger han.

Läs också: De riskerade livet för sina datorer under flykten till Sverige. Här är deras berättelser.

Rachel Robins, policyansvarig på civilrättsliga organisationen Liberty, säger att förslagen är en nedstigning i den moraliska avgrunden. Att basera tillgången på mat och tak över huvudet på tidigare beteende, men hjälp av beteendeanalys är helt fel väg att gå anser hon.

”EU borde skämmas för att de letar efter nya vägar att trotsa sina moraliska förpliktelser att skydda de som flyr från extrema kränkningar av de mänskliga rättigheterna”, säger hon.

Frontex har inte kommenterat förslagen men säger till The Guardian att mötet ägde rum den 27 och 28 januari. Att det organiserades av dem och medlemsstaterna och att de tittade på den teknik som finns tillgänglig för att hantera de problem som finns och de tar fram råd till medlemsstaterna.