Iphone

Apple har hela tiden hävdat att kryptokriget med FBI handlar om mycket mer än att bryta sig in i en enskild telefon. Amerikanska myndigheter har slagit ifrån sig, men nya uppgifter ger Apple rätt.

Läs också: Apple vädjar till myndigheterna att stoppa FBI:s krav på bakdörr i Iphone

Källor som är ”bekanta med ärendet” säger till Wall Street Journal att det amerikanska justitiedepartementet just nu arbetar med ”runt ett dussin rättsfall” där de vill ha Apples hjälp att knäcka Iphones lösenordsskydd.

Vad det är för typ av rättsfall framgår inte, men till skillnad från den omdebatterade San Bernardino-telefonen ska det inte röra sig om terroristbrott.

Både FBI, Vita huset och andra som förespråkar att Apple ska hjälpa till har gjort det med argumentet att det bara gäller en enda telefon. Om WSJ:s uppgifter stämmer skjuts det resonemanget i sank.

Läs också: Bill Gates stöttar FBI i kryptokriget mot Apple

Apple har fått starkt stöd från teknikbranschen, med ett fåtal undantag som Microsoft-grundaren Bill Gates. En undersökning från opinionsinstitutet Pew Research visar också att 51 procent av de tillfrågade amerikanerna anser att Apple ska hjälpa FBI att låsa upp San Bernardino-telefonen.

Fakta

Den andra december förra året angrepp terrorister en julfest i San Bernardino, Kalifornien. 14 människor mördades och 22 skadades allvarligt. Efter dådet beslagtog polisen en Iphone 5c som tillhört en av terroristerna. De misstänker att telefonen innehåller viktig information och vill därför ha Apples hjälp att bryta sig in i den.

Sedan IOS 8 har operativsystemet en funktion som gör det omöjligt att knäcka pin-koden med råstyrka – efter tio felförsök raderar telefonen allt innehåll. Därför vill FBI att Apple tar fram en modifierad version av IOS som gör det möjligt att kringgå skyddet och knäcka lösenordet.

Den 16 februari befallde en domare Apple att hjälpa till FBI med mjukvaran de behöver. Företaget vägrade och dagen efter skrev vd Tim Cook ett öppet brev där han skrev att det skulle innebära ett integritetsintrång som saknade motstycke.