Tor

I skyddet av anonyma nätverket Tor kan internetanvändare dölja vilka de är och var de befinner sig. Men det blir svårare och svårare att surfa runt anonymt, visar en studie där forskare gått igenom miljontals webbadresser.

Skulden lägger forskarna till stor del på de kriminella som väljer att gömma sig i nätverket. Men det är aktivister, människor som lever i länder med kraftig censur och andra som behöver anonymiteten i goda syften, som får ta smällen.

Läs också: Det händer när dina inloggningsuppgifter läcker ut på mörka webben

Forskarna har gått igenom alla ipv4-adresser och hittade 1.3 miljoner sajter som inte tillät en koppling från en känd utgångsnod från nätverket. Av de tusen mest besökta webbsidorna, enligt analysverktyget Alexa, var 3.67 procent blockerade för Tor-användare. Forskarnas slutsats: Tor-användare behandlas i stort sett som andra klassens medborgare på internet.

”Anonym kommunikation på internet är nödvändighet för människor i länder där tillgången till internet begränsas av myndigheterna. Dock är nyttan med de anonyma nätverken hotad av tjänster som försämrar eller blockerar förfrågningar från anonyma användare”, skriver de i rapporten.

Rapporten är framtagen av forskare från flera universitet som Cambridge och Berkeley, i samarbete med organisationen Internetsociety.

Tor består av ett nätverk av knutpunkter, eller noder, som krypterar en persons webbtrafik och dirigerar om den trafiken genom proxyservrar. För att använda tjänsten krävs det att man laddar ner en speciell version av webbläsaren Firefox. När användaren besöker en sajt syns bara ip-adressen från den sista knutpunktet, den som kallas exit-node. En knutpunkt som kan ligga var som helst i världen.

Problemet är att nätverket blivit en plattform för kriminella av olika slag, inte minst cyberbrottslingar som använder nätverket för att maskera attacker. På grund av det har vissa företag antingen helt blockerat anonyma användare eller gjort det svårare att få tillgång till tjänster.

Läs också: Surfa som Snowden med Tails – nu i rejält uppdaterad version

Ett företag som lagt extra hinder i vägen är Cloudflare, som bland annat erbjuder servrar för domännamn. De stoppar inte anonyma besökare, men de flaggar ip-adresser som har dåligt rykte. Kommer besökaren från en sådan måste hen lösa en förvrängd text för att komma vidare. Andra företag som lagt in liknande funktioner är Akamai, Craigslist och Yelp.

Google och Yahoo blockerar inte användarna från söktjänsterna, men vissa sidor och funktioner under huvudsajten är stängda.

”Många webbsidor blockerar Tor för att minska missbruk, men genom att göra det påverkar de oavsiktligt användare från censurerade länder som inte har möjlighet att få tillgång till innehåll på internet”, skriver de.