tim cook

Apples vd Tim Cook säger att den amerikanska regeringen kräver att Apple skriver ”mjukvarans motsvarighet till cancer” genom att kräva hjälp med att låsa upp en Iphone som användes vid terrordådet i San Bernardino.

– Det som står på spel: kan regeringen förmå Apple att skriva mjukvaran som vi menar skulle göra hundratals miljoner kunder sårbara världen runt, bland annat i USA, och som också kränker medborgerliga rättigheter, säger Tim Cook i en 30 minuter lång intervju med amerikanska ABC News.

Läs också: Apple vädjar till myndigheterna att stoppa FBI:s krav på bakdörr i Iphone

Tim Cook pressades på frågan om inte Apple borde göra ett undantag för en enskild telefon som användes av en terrorist.

– Det här handlar inte om en enda telefon, det här handlar om framtiden, svarade Tim Cook.

Förutom att riskera användarnas säkerhet anser Tim Cook att Apple genom att tillmötesgå FBI ställer sig på ett sluttande plan som kan leda till mer långtgående krav i framtiden.

– Tänk på vad annat de skulle kunna be oss att skriva. Kanske är det ett operativsystem för övervakning, kanske är det en möjlighet för polisen att slå på kameran.

– Jag vet inte var detta slutar, men jag vet att det här borde inte ske i det här landet.

Läs också: Om Apple öppnar en bakdörr till Iphone vill USA knäcka minst 12 mobiler till

FBI vill att Apple skriver mjukvara som låter utredarna ta sig in i en låst Iphone som användes av en av förövarna vid masskjutningen i San Bernardino i december. En domare beordrade förra veckan Apple att gå kravet till mötes, men Apple har vägrat och väntas lämna in en formell överklagan inom kort.

Men Tim Cook anser inte att domstolen är rätt instans att avgöra detta, han tycker att kongressen ska fastslå i lag vad som gäller, efter en öppen debatt.

– I slutändan måste vi följa lagen som alla andra.