Oral B smart tandborste

Alla vet att man ska borsta tänderna ordentligt: två gånger om dagen, med två centimeter tandkräm och i två minuter. Men hur bra är vi på att följa tandläkarens instruktioner? Sisådär antagligen. Men nu ska vi få hjälp av dagens smarta teknik.

Det är tandborsttillverkaren Oral B som kopplat ihop eltandborsten med appen i en smart telefon. Så nu kan hela borstningen övervakas och dokumenteras. Systemet är utrustat med accelerationsmätare, gyroskop, blåtandsuppkoppling till telefonen och molnlagring.

Läs också: Microsoft visar reklam i Windows 10 – så blir du av med den

Med all denna smarta teknik kan tandborsten säga vilka delar av munnen du behöver borsta lite mer. Via telefonens kamera håller appen koll på var tandborsten är i förhållande till ditt huvud. Den måste alltså monteras så att man hela tiden är i blickfånget. Med gyroskopet i handtaget och hastighetsmätaren skickas signaler om borstens rörelse och lutning tillbaka och kan på sätt avgöra vilka delar du missat.

IDG News utsände tandborsttestare upptäckte dock vissa problem när han testade Oral B’s Genius under Mobile World Congress. För det första borstade han betydligt långsammare än appens förprogrammerade två minuter. Till vardags säkerligen inget man behöver hänga upp sig på, men det påverkade testresultatet.

När borstningen var klar visade appen upp en bild på en mun för att visa hur väl den hade kartlagt de tänder som borstats. Men den hade inte lyckats få med allt och det var oklart vilka tänder som egentligen borstats. För det gäller att hålla huvudet framför kameran hela tiden, inget böja sig fram för att spotta ut tandkräm här inte. Då reagerar telefonen och säger åt en att hålla huvudet still.

Läs också: IBM skapar anime-rollspel med Watson – se dig själv som virtuell avatar

Handtaget innehåller sensorer som håller koll på hur hårt man borstar, så man inte skadar tänderna. Och varnar i tre steg om det är för hårt, ett varningsljus, sen slutar motorn att pulsera och i ett tredje steg slå av på takten.

Och eftersom allt sparas i molnet har de också lagt till ett spelmoment. För varje borstning kan man hela tiden jämföra med de tidigare och på så sätt uppmuntra till att ta bättre och bättre hand om sina tänder.

Den smarta tandborsten kanske hjälper dig att slippa hål i tänderna, men lämnar ett desto större i plånboken. 2 000 kronor kommer den att kosta, jämfört med en vanlig eltandborste som kostar från ett par hundralappar. För att inte tala om den alldeles vanliga tandborsten för tjugo kronor i matbutiken som tandläkaren rekommenderade vid mitt senaste besök.