monstervåg

Ingen vet exakt varför vissa vågor helt plötsligt blir betydligt mycket större än de andra. De är ovanliga, farliga och oförutsägbara – monstervågorna som kan bli 30 meter höga och hota både fartyg och plattformar till havs. Men nu har forskarna tagit hjälp av prediktiv analys för att ge besättningarna en chans att rusta sig, skriver IDG News.

Algoritmer som redan i dag används för att beräkna maskiners livslängd och som kan förutse haverier kan nämligen också användas till havs. Forskare på MIT har tagit fram ett prediktivt verktyg som kan ge fartygen och dess besättning upp till tre minuters förvarning om en våg är på väg. Vilket gör att de hinner stänga ner väsentliga funktioner och försöka skydda sig.

Läs också: Video: Ett besök på museet med Googles Project Tango

Tidigare har forskare försökt simulera varje enskild våg i en större massa av vatten för att få fram en högupplöst bild av förhållandena i havet. Något som visat sig vara dyrt, tidsödande och svårt att beräkna.

Forskarna på MIT valde att testa en annan väg och gjorde en annan tolkning, baserad på observationer som visade att vågor ibland slår sig samman i kluster när de rullar fram över havet. Vissa av de här vågtyperna tycks utbyta energi inom gruppen på ett sätt som skapar de här monstervågorna.

”De här vågorna talar verkligen med varandra. De interagerar och utbyter energi. Det är inte bara otur, det är dynamiken som skapar det här fenomenet”, säger Themis Sapsis, biträdande professor i maskinteknik vid MIT.

Ute till havs finns bojar som samlar in data om havets vågor. Genom att kombinera tillgänglig data med icke-linjär analys av underliggande vågors rörelser kunde forskarna beräkna en rad möjligheter för hur en vattenmassa kan bete sig under vissa förutsättningar. De analyserna använde de sedan för att fram ett enklare och snabbare verktyg för att se i vilka våggrupper monstervågorna kommer uppstå i.

Till slut stod de med ett verktyg som baseras på algoritmer som sållar igenom data från kringliggande vågor. Beroende av våggruppens längd och höjd kan det räkna ut sannolikheten för att just den gruppen blir en jättevåg inom de närmsta minuterna.

Läs också: Vroom! Samsung bygger supersnabbt 256 GB-minne för mobiler

”Det är ett precist på så sätt att verktyget berättar för oss, på ett noggrant sätt, var och när de här ovanliga händelserna inträffar. Vi har en rad olika möjligheter och vi kan säga att den här vågen kommer vara farlig och ni borde vidta åtgärder”, säger Themis Sapsis.

Resultatet och beskrivningen av verktyget kommer att presenteras i tidskriften Journal of Fluid Mechanics.