Tesla laddning
En Tesla på laddning. Foto: David van der Mark (CC)

Ett batteri som inte laddas ur under körning, utan tvärtom. Den möjligheten vill Qualcomm öppna för med ny teknik.

De håller just nu på att utveckla teknik för vad de kallar dynamisk, trådlös laddning. Förare ska slippa oroa sig över att leta laddningsstationen för att mätaren pekar mot rött. Istället kan de ägna sig åt att köra, samtidigt som bilen laddas, skriver IDG News.

I framtidens trafikmiljöer väntas bilar och vägar kunna prata med varandra. I asfalten kan det komma att finnas laddningsfunktioner inbyggda, som gör att bilen laddas automatiskt. Spaningar som företagets vd Derek Aberle hakade på under ett tal vid Mobile World Congress. Tekniken är inte här än, men utvecklingen av självkörande bilar driver på.

Läs också: Aston Martin släpper lyxig elbil ihop med kinesiska Leeco

”Hur kan man ha en helt automatisk bil som du måste plugga in. Det är ganska bakvänt”, sa han.

Och tekniken ser lovande ut och kommer med många fördelar enligt chipp-chefen. Till exempel skulle den göra att bilarna kan köra i princip hur långa sträckor som helst och hur länge som helst. Glömska bilägare som missat att ladda över natten skulle också få extra hjälp i vardagen. Allt det skulle vara ett minne blott.

Den dynamiska, trådlösa laddningstekniken är en mer avancerad version av de statiska system som företaget redan har under utveckling. De ska vara redo att byggas in i bilar inom tre år. De jobbar också på laddningsplattor som kan placeras i garaget. På den fronten jobbar de med biltillverkaren Daimler Chrysler.

Läs också: Klart ungen ska ha en Tesla! Här är en fullt fungerande Model S för småttingarna

Planerna att få in trådlösa laddningssystem till rörliga fordon är dock en dyr och tidsödande process. De kräver inte minst stora förändringar i infrastrukturen. Där är Intels försök att bygga upp trådlösa laddningsstationer på flygplatser, restauranger och offentliga platser ett exempel. Projekten ligger på is, just för ingen vill bygga ut infrastrukturen som krävs.