mobilkamera

Nu kan Google se var en bild är tagen bara genom att låta ett program titta på den. Med hjälp av 126 miljoner geotaggade bilder från webben har Googles utvecklare skapat ett rutnät där bilderna kan placeras in geografiskt, i de stora städerna är nätet mer finmaskigt medan rutorna är större i områden där det tagits färre bilder.

91 miljoner av bilderna användes för att lära ett träningsbart program att hitta den geografiska platsen enbart med informationen från bilden. Det kan handla om sådant som vilken sida som bilarna kör på, språket på vägskyltarna, växtligheten eller arkitekturen.

Läs också: Video: Ett besök på museet med Googles Project Tango

Programmet, kallat PlaNet, testades sedan med hjälp av 2,3 miljoner geotaggade bilder från Flickr. 4 procent av bilderna lokaliserades ner på gatunivå och 10 procent placerades in i rätt stads. 28 procent i rätt land och nästan hälften, 48 procent på rätt kontinent.

Knappt hälften på rätt kontinent kanske inte låter helt lysande men det överglänser vad vi människor klarar. PlaNet vann 28 av 50 ronder mot ett antal beresta människor i ett test. PlaNet missade positionen med ett medianfel på 1132 kilometer medan människornas medianfel var 2 320 kilometer.

– Vi tror att PlaNet har en fördel gentemot människor eftersom den helt enkelt sett otroligt mycket fler platser än en människa hinner besöka under sin livstid och har lärt sig se subtila signaler som är svåra för ens en väl berest människa att urskilja, säger Tobias Weyand som lett utvecklingen på Google till MIT Review.

Läs också: Twitter ger sig in i drönarbranschen – vill ta selfies från skyn

Men Google nöjer sig inte med att bara kunna avläsa positionen för bilder som tagits utomhus. Även inomhusbilder ska kunna positioneras genom att programmet går igenom de andra bilder som ligger i samma album och som är tagna på samma plats.

Vill du testa din egen förmåga att bedöma var en bild är tagen bara genom att titta på den kan du utmana dig själv här.