Tavolga Terminal
Tavolga Terminal.

Alla länder vill ha teknik de är stolta över. Nu är inte Ryssland känt för att vara bra på just datorer, men de har ändå gjort ett försök. Resultatet blev Talolga terminal, en 21,5-tums allt-i-en-dator, skriver IDG News.

Bakom Tavolga står ryska företaget T-platforms, som annars jobbar med superdatorer. Och projektet är ett exempel på hur landet försöker bli allt mer självförsörjande inom it, genom att bland annat tillverka sina egna datordelar.

Förra året lanserades Elbrus-4C som inte lämnade någon direkt imponerad. Processorn var så långsam att den hörde hemma på det sena 90-talet. Men Tavolga Terminal TB-T22TB verkar mer intressant.

Poängen är att bli mindre beroende av amerikanska tillverkade som Intel och AMD. Så räkna inte med någon x86-processor här inte. Istället har de plockat in en Baikal-T1, en processor från inhemska Baikal electronics.

Läs också: 15 TB på en SSD – nu börjar Samsung sälja sin monsterdisk

Den bygger på Mips, en arkitektur som annars används i nätverksutrustning och vissa billiga telefoner och wearables. Mer som döljer sig innanför höljet är en dual-core P5600 som körs i 1,2GHz, dock har chippet bara 32 bitar. Datorn kan konfigureras till 8GB med DDR3-minne och 64GB i lagringsutrymme. Den har fyra portar för usb 2.0 och en ethernet-port.

Tanken är att Tavolga-datorn ska användas för enklare uppgifter. Den körs med det Linuxbaserade operativsystemet Debian och användare kan surfa eller jobba i program som Libreoffice.

Ryssarna kan börja köpa datorn någon gång under det kommande året. Det planeras också andra versioner i liknande utformning. Vad den kostar framgår inte av rapporteringen.