Styra saker med tankekraft låter fortfarande som science fiction. Men forskare på Duke University i USA har kommit ett steg närmare när de nu låter apor göra precis det. Helt utan sladdar och utan elektroder på hjässan kan de få en rullstol att röra sig dit de vill, skriver IDG News.

Neuroforskarna har tagit fram en teknik för att fånga upp signalerna i hjärnan och i realtid göra om dem till kommandon för rullstolen. Det är möjligt tack vare ett gränssnitt för en hjärnmaskin, ett trådlöst BMI (brain-machine interface) som fästs på apans huvud.

Tekniken förlitar sig helt på hårstråtunna mikrofilament som implanterats i två av hjärnans regioner. På så sätt fångas hjärnans aktivitet upp vilket i slutänden får rullstolen att röra sig.

Läs också: 10 bevis på att vi redan lever i framtiden – och 3 saker vi saknar

Andra studier har också lyckats ta fram teknik för att kontrollera rullstolar med tankarna. De har i de allra flesta fallen använt EEG och registrerat aktivitet i hjärnbarken. De metoderna har krävt sladdar och viss uträckning även att patienten har möjlighet att röra sig i någon mån. Dukes trådlösa teknik skulle här erbjuda människor som helt saknar kontroll över sina muskler en chans ta sig runt i sin rullstol. Det kan till exempel vara patienter med långt gången ALS eller som drabbats av ryggmärgsskador.

”Hos vissa personer som är svårt förlamade är inte ens blinkningar en möjlighet. För dem är det kanske inte ens ett alternativ att använda en rullstol som kontrolleras med icke-invasiva metoder som EEG. Vi har tydligt visat att om du har ett implantat i skallens inre får du bättre kontroll över rullstolen än med icke-invasiva”, säger Miguel Nicolelis, en av de ansvariga för forskningsprojektet.

Enligt forskarna är det ungefär 70 procent av patientgruppen som skulle kunna tänka sig operera in implantat i hjärnan för att kunna styra sin rullstol eller andra assistansmedel.

Läs också: Glöm självkörande bilar – här är en bil som styrs med tankekraft

Vid försöken användes rhesusapor, en art inom släkten makaker. I testet, där de lockades med en skål vindruvor, mättes aktiviteten hos nästan 300 neuroner. Nästa steg är att registrera än fler signaler för att öka noggrannheten och återge signalerna naturtroget. Därefter kan det bli aktuellt med försök på människor.