Facebook

När det avslöjades att Facebook betalade knappt 50 000 kronor i företagsskatt Storbritannien 2014 rörde det upp en hel del känslor och kritiken lät inte vänta på sig. Storbritannien är nämligen bolagets största marknad utanför hemlandet USA. Nu är de dagarna över.

Från och med april ska annonsintäkter som uppstått i Storbritannien också skattas i Storbritannien, enligt uppgifter till brittiska BBC. Bolaget kommer inte längre rikta om försäljningen genom Irland. Det gör att annonser från storkunder som matbutikskedjorna Tesco och Sainsbury eller Unilever inte längre går via den gröna grannön.

Läs också: Telenor gör Facebook till arbetsverktyg för 36 000 anställda

Mindre affärer som bokas online, där Facebooks personal inte är inblandad i någon större utsträckning, kommer däremot även fortsättningsvis riktas via Irland. Där de också har sitt internationella huvudkontor.

Och eftersom företaget drar in en hel del affärer Storbritannien väntas nivån på företagsskatten de betalar öka rejält. I dag ligger den på 20 procent av företagets vinst i landet. Förändringarna börjar gälla från och med april och den första högre skattsedeln kommer 2017.

Information om de nya reglera gick ut till ansvariga på bolaget under fredagsmorgonen. Större kunder får från och med nästa vecka meddelande om att fakturorna hädanefter kommer ha Facebook UK som avsändare och inte Facebook Ireland, enligt ett internt brev som BBC tagit del av.

Globalt gör Facebook en vinst på omkring 12 miljarder kronor i kvartalet. Hur mycket av det som är från den brittiska marknaden framgår inte av rapporterna. De är inte heller skyldig att redovisa storleken på affärerna i landet, så länge de är mindre än tio procent av globala verksamheten. Men att de tycker att marknaden är viktig märks inte minst på att de har 850 anställda i landet och bygger ett nytt kontor i London.

Läs också: Så ska USA använda data från massövervakning av EU-medborgare

Det var inte längesen Google åkte på en rejäl skattesmäll och tvingades betala in 130 miljoner pund efter att de utretts av brittiska skattemyndigheten. Förändringarna i Facebooks skattestruktur ska dock enligt BBC:s källor inte vara en reaktion på den händelsen, utan något som planerats sedan länge. Det har också gått rykten om att även Facebook granskats av myndigheterna, uppgifter som företaget valt att inte kommentera.