robot Nadine
Roboten Nadine.

Även den mest envetna skeptikern har fått erkänna att robotar troligen kommer ha en rätt stor inverkan på vår vardag framöver. Försöken att bygga hjälpmedel som både till det yttre och inre liknar människor blir mer och mer avancerade och resultaten kommer närmare målet.

En dag hoppas forskare på att Nadine, en helt ny människolik robot, skulle kunna hjälpa äldre människor och bli sällskap åt dementa patienter. Nadine har byggts med sin skapare som modell. Hon har mörkt hår, len hud och ett uttrycksfullt ansikte, skriver Reuters.

Läs också: IBM tar ett steg närmare människolika datorer

Bakom Nadine står Nadia Thalmann, gästprofessor och ansvarig för Institutet för medieinnovation på Nanyans tekniska universitet i Singapore. I 30 år har hon forskat på virtuella människor och har nu lyckats ta fram mjukvara som gör att roboten kan uttrycka en rad olika känslor. Och men också komma ihåg tidigare konversationer.

”Om de här människorna lämnas ensamma blir de fort mycket sämre. Så de behöver ständig interaktion", säger Nadia Thalmann som tänker sig att Nadine kan vara där för en pratstund, berätta en historia eller spela ett enkelt spel.

Forskargruppen jobbar också med en känslorobot som skulle kunna leka med barn. Robotbarnvakten ska kunna svara på frågor, uttrycka känslor och känna igen människor. Om något händer så skulle roboten säga till föräldrarna, eller barnvakten. Det finns planer på att barnroboten ska programmeras med olika språk, så den kan blir ett slags inlärningsverktyg.

Läs också: Här är roboten som ska jobba som extralärare i skolan

”Barn har leksaker, men de är ofta passiva. Den här roboten kan vara aktiv och interagera med barnen. Den kommer också komma ihåg vad barnet gillar”, säger Nadine Thalmann.

Nadine finns inte ute till försäljning än och barnroboten är än så länge bara på utvecklingsstadiet.