Project Loon

Nu säger Google att de tar klivet in på den indiska marknaden och vill göra wifi tillgängligt på landsbygden. Förhandlingar pågår med med lokala telekomföretag om att skjuta upp Googles internetballonger, inom ramen för Project Loon, enligt Economic Times.

Läs också: Facebooks internetsatsning stoppas – bryter mot nätneutraliteten

Enligt bolagets indiske chef, Rajan Anandan, kommer själva wifi-uppkopplingen från operatörer i landet. Google står för ballongerna, "infrastrukturen i himlen" som de själva säger. Och myndigheterna ska vara positiva säger han i en intervju med tidningen.

Indien har världens näst största befolkning och att få vara en del av den marknaden är, i milda ordalag, intressant för alla it-företag. Facebook ville med sitt projekt Free Basics göra vissa sajter och appar tillgängliga gratis till befolkningen i fattiga områden och på landsbygden. Men projektet förbjöds i början av februari, eftersom det ansågs bryta mot nätneutraliteten då vissa företag skulle få otillbörliga marknadsandelar. Free Basics finns ändå kvar i 30 andra länder runt om i världen.

Läs också: Google kunde inte hålla sig borta från Kina – här är nya planerna

Det är troligen inte ett problem som Googles ballonger kommer ställas inför, då ballongerna ger samma tillgång till alla sajter. Om det blir helt gratis uppkoppling framgår dock inte ännu.