browser

Vill du bidra till forskningen? Eller dela med dig av dina surfvanor med dina vänner? Forskare vid amerikanska universitet MIT har nu tagit fram en teknik som gör just det möjligt. Systemet kallas Eyebrowse och låter användare dela hela historiken eller utvalda delar. Forskare kan nu få tillgång till samma typ av data som stora bolag som Google och Facebook redan samlar in.

David Karger har jobbat med projektet sedan 2010 säger att Google med data från världens alla hörn har möjlighet att se internet från helt andra perspektiv, möjligheter som de flesta andra inte har. Förrän nu då. Och projektet kan göra att forskningen kan få svar på intressanta frågor kring människors beteende och sociala dynamik.

”Vad läser demokrater? Just nu kan vi inte svara på den frågan. Det finns frågor som hela befolkningen skulle vara intresserade av att veta, och andra saker som forskare skulle vilja veta”, skriver han i ett uttalande.

Läs också: Topphemligt spionprogram kartlägger samtliga internetanvändare

Redan i dag är det många bolag som håller koll på vårt beteende på nätet. Och Eyebrowse ser ut att vara ytterligare ett sätt för människor att tappa greppet om sitt privatliv online. Men forskarna på MIT säger att det tvärtom skulle kunna stärka deras integritet på nätet. För i dag har människor inte möjlighet att påverka vad som spåras av de stora internetbolagen, menar David Karger.

Hans förhoppning är att om människor får möjligheten att själva välja när deras aktivitet spåras eller ej, skulle det leda till en ökad vilja att dela med sig.

”Om människor går med på att spåras frivilligt, då kanske vi inte behöver den ofrivilliga spårningen alls. Och det skulle vara helt underbart”, säger han.

Patrick Moorhead, analytiker på Moor Insight and Strategy, säger till IDG News att projektet kan verka som en demokratiserande kraft och göra att även mindre företag kan få tillgång till data. Vilket också skulle kunna öka konkurrensen och driva på nya innovationer, säger han. Och mycket väl leda till bättre sekretess.

– Det här gör mig mindre orolig än om mina personliga data ägdes av företag som tjänar pengar på andra människors personliga information. Detta öppnar för möjligheter för så många fler företag och innovationer, säger han.

Läs också: Har du sökt på Google och vill skicka en länk till sökresultatet? Läs det här först.

Systemet bygger på ett tillägg för Google Chrome och användaren kan själv välja när Eyebrowse är på eller av. Man kommer kunna skapa en lista över sajter som får sparas i systemet och går att stänga av om man vill surfa privat. Dock är systemet inte i gång än.

Utöver forskningen kommer användare även kunna dela sin sökhistorik med vänner och bekanta. En möjlighet att i breda drag se vad som är populärt just nu.