laptop

Visst går det fortare att ladda sajter idag än när vi surfade med uppringda modem, men i takt med att uppkopplingarna blivit snabbare har webbsidorna blivit tyngre. Samtidigt pågår en ständig kamp för att korta laddningstiderna och forskare vid MIT och Harvard tror sig hittat en lösning.

Genom att bättre koordinera hur webbläsaren hämtar data har de lyckats skära ned på laddningstiderna med 34 procent.

Läs också: Vill du dela med dig av din surfhistorik öppet – för vetenskapens skull?

När webbläsaren börjar ladda in en sajt plockar den huller om buller fram alla element, vilket innebär att den kan behöva göra en mängd ”turer” till olika server för att få med sig alla bitar. En tung sajt kan innehålla tusentals interaktioner och element, men forskarnas system, som kallas Polaris, ger webbläsaren en hjälpande hand.

Polaris sammanställer en lista över alla sajtens byggstenar och ger till webbläsaren. Därför vet programmet på en gång hur den snabbast ska kunna bära med sig allt den behöver för att ladda klart sidan, och den behöver inte göra dubbla turer om flera bitar finns på samma server.

– I takt med att sidor blir mer komplicerade, kräver de i regel fler turer som i sin tur skapar fördröjningar. Vår tillvägagångssätt har varit att minimera antalet turer vilket kan snabba upp laddningstiderna ordentligt, säger doktoranden Ravi Netraveli i ett pressmeddelande.

Forskarna har testat Polaris på över 200 olika webbsidor och i genomsnitt sänker den laddningstiden med 34 procent. Ju tyngre sajter, desto mer effektiv är den dessutom.

Läs också: Gamla versioner av Internet Explorer utgör nu en säkerhetsrisk

Koden är skriven i Javascript och färdig att implementeras på vilken hemsida som helst. Desutom kan alla webbläsare läsa den utan att behöva några extra insticksmoduler och forskarna hoppas att deras teknik på sikt ska bli en ny standard.

– Vi hoppas på att systemet så småningom ska integreras i webbläsaren. Det skulle göra det möjligt att optimera ännu mer och ytterligare accelerera laddningstiderna, säger Ravi Netraveli.