windows 10

När Microsoft släppte säkerhetsuppdateringar tidigare i veckan såg det mesta ut som det brukar. Ett gäng hål i Internet Explorer 11 täpptes till, som sig bör, men långt ner i det finstilta finns en paragraf som fått folk att slå bakut: en funktion som genererar annonser för Windows 10.

Infoworld har gått igenom innehållet i uppdateringen MS16-023, där Microsoft, utöver säkerhetsuppdateringarna, har lagt till ytterligare sex ”icke säkerhetsrelaterade åtgärder”. En av dem är kb3146449 som beskrivs så här:

Läs också: Fungerar Microsofts tvångsmatning med Windows 10? Tveksamt, visar siffror.

”Den här uppdateringen lägger till en funktion till Internet Explorer 11 som, på vissa datorer, låter användarna lära sig mer om Windows 10 eller inleda en uppgradering till Windows 10”.

Hittills finns inga rapporter om att någon skulle stött på någon ny reklam, men en källa säger till Infoworld att annonserna kommer att synas när användaren öppnar en ny flik. Då kommer en blå list med texten ”Microsoft rekommenderar en uppgradering till Windows 10” att synas högst upp i webbläsarfönstret.

Läs också: Nu blir Windows 10 en rekommenderad uppdatering – laddas ned till datorn automatiskt

Microsofts hårdhänta taktik för att få över användarna till Windows 10 har gång på gång väckt starka reaktioner. Den här gången korsar företaget dock en ny gräns genom att förklä uppmaningarna som en säkerhetsuppdatering. Själva uppdateringen kb3146449 går inte heller att avinstallera på egen hand – hela säkerhetspaketet måste då tas bort, vilket knappast är att rekommendera.