sydkoreanske Lee Se-dol
Sydkoreanske Go-mästaren Lee Se-dol fick återigen se sig besegrad av Googles artificiella intelligens. Foto: Google

Det var aldrig tänkt att det skulle bli en lätt utmaning för sydkoreanske Lee Se-dol. Men att förlora två ronder på raken var kanske inget han räknat med. Och mänskligheten står häpen vid sidan av och tittar på.

– I går var jag förvånad, i dag är det mer än så – jag saknar ord, sa Lee Se-dol på den efterföljande presskonferensen.

Läs också: Första ronden är över – Googles AI vann Go-match över världsmästaren

AlphaGo, framtagen av Google-ägda Deepmind, var den som stod sig bäst och hade övertaget i en rafflande omgång som tvingades till övertid. Återigen fick Lee Se-dol ge sig och lämna som förlorare. Under spelets avslutande del hade spelarna bara 60 sekunder på sig att göra varje drag.

Reaktionerna har varit blandade: oro, förvåning eller kommentarer kring att någon knappast väntat sig annat. För att ta sig an spelet använder AlphaGo avancerade system baserat på maskininlärning och djupa neurala nätverk.

Nattens omgång var den andra av fem och det är första gången datorn möter en professionell spelare på denna nivå, 9-dan. Och Lee Se-dol är inte vilken spelare som helst, 18 gånger har han tagit hem världsmästartiteln i det kinesiska brädspelet Go.

Läs också: Googles AI har slagit spelet ingen dator skulle kunna klara av

Framgångarna för Google och deras AI kan ge bolaget en rejäl skjuts och stärka deras position inom området artificiell intelligens. Ett område som till stora delar hittills dominerats av IBM, med Deep Blue och Watson i spetsen. Men både Google och Microsoft har gjort stora framsteg, vilket inte minst bevisas av nattens vinst.